NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)
Eventuell vy på en planet

Webbteleskopet: Första "bilden" av stjärnan i beboeligt solsystem

En amatörastronom har med hjälp av offentligt tillgängliga rådata från Webbteleskopet tydligen konstruerat den första ”bilden” av stjärnan i planetsystemet TRAPPIST-1 – en av de mest lovande miljöerna för liv i rymden.

Den ser ut att vara hämtat ur ett datorspel från 80-talet. En grynig och pixelerad bild, där vita, orange, svarta och gula färger blandas ihop.

Men det kan vara ett banbrytande framsteg för astronomin.

Den föreställer nämligen tydligen stjärnan TRAPPIST-1 från planetsystemet med samma namn, som bara befinner sig 40 ljusår från jorden

Det är en användare på det sociala mediet Reddit, med användarnamnet arizonaskies2022, som påstår sig ha konstruerat bilden av TRAPPIST-1 med hjälp av offentligt tillgängliga data från James Webb-teleskopet. Samma användare har även laddat upp ett så kallat spektrum av ljuset från stjärnan.

"Båda bilderna kommer från offentliga rådatafiler som jag hittade och laddade ned från webbplatsen MAST", förklarar arizonaskies2022 i en tråd om Webbteleskopet på Reddit.

trappist-1 bild data james webb

Det är en användare på det sociala mediet Reddit, med namnet arizonaskies2022, som har behandlat rådata från mätinstrumentet NIRISS på James Webb-teleskopet för att skapa denna bild av TRAPPIST-1, som är värdstjärna till exoplaneter

© arizonaskies2022/Reddit

"Jag behandlade bilderna minimalt, bara några streck och färg, och ingen av bilderna har beskurits."

Färger avslöjar kemi

Även om det är anmärkningsvärt om de gryniga pixlarna som har satts ihop av redditanvändaren verkligen är en bild av TRAPPIST-1, så är det spektrumbilden som kan visa sig innehålla den största upptäckten.

Forskare undersöker fortfarande offentliggjorda data från Webbteleskopet, särskilt eftersom det i de observationer som redditanvändaren har använt finns tecken på att en av de sju planeterna i solsystemet, TRAPPIST-1b, kanske passerar framför stjärnan.

Det är speciellt intressant, därför att stjärnljus som har passerat genom en planets atmosfär kan innehålla viktig information om sannolikheten för liv på planeten.

I ett spektrum är ljus eller strålning uppdelat i färger beroende på våglängd. Eftersom varje kemiskt element utstrålar och absorberar olika våglängder av ljus, så kan forskare använda ljusspektret till att räkna ut om det exempelvis finns koldioxid i atmosfären på en planet.

trappist-1 spektrum molekyler

Detta spektrum, skapat av rådata från Webbteleskopet, kan innehålla kunskaper om atmosfären på av en av TRAPPIST-1:s planeter.

© arizonaskies2022/Reddit

När nu spektret har laddats upp på reddit är alltså förhoppningen att det ska gå att mäta och analysera TRAPPIST-1b.

Planeten är ungefär lika stor som jorden.

Den kretsar för nära planetsystemets röda dvärg för att det ska finnas chans till liv på ytan.

Men data om planetens atmosfär kommer att innebära ett enormt framsteg för exoplanetvetenskapen.

En talesperson från det amerikanska rymdoperationscentrumet, Space Telescope Science Institute (STScI), har bekräftat att bilderna ser ut som forskarna hade förväntat sig.

Alla kan delta

Det var Webbteleskopets NIRISS-instrument (Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph) som observerade TRAPPIST-1.

Space Telescope Science Institute (STScI( administrerar sedan alla data från rymdteleskopet och skickar dem vidare till forskare med anknytning till Webbteleskopet, som har exklusiv tillgång till dem under ett par månader.

Därefter blir de flesta rådata tillgängliga för allmänheten.

Med rätt datorprogram och rätt kunskaper kan alla omvandla dessa data till bilder och spektrum.

trappist-1 solsystem jorden

Trappist-1:s sju planeter ligger så nära varandra och sin sol, som är en liten, kall röd dvärgstjärna, att de skulle passa in i det inre området av vårt eget solsystem. Planeterna e, f och g är placerade inom den beboeliga zonen i TRAPPIST-1.

© NASA/JPL

TRAPPIST-1

Planetsystem som upptäcktes 2016 och som befinner sig 40 ljusår från jorden.

Systemet tros vara sju miljarder gammalt och har en liten, kall röd dvärgstjärna i centrum. Runt den kretsar sju planeter av samma storlek som jorden, av vilka tre befinner sig i den beboeliga zonen.

Planeterna är så nära varandra att man kan se de andra med blotta ögat om man står på någon av dem.

Flera av planeterna visar tecken på att ha vatten och därmed möjlighet till liv.

STScI är så intresserade av att få med vanliga medborgare i projektet att de håller webbinarier och kurser, i vilka alla kan lära sig att bearbeta data från Webbteleskopet.

Du gör klokt i att vara beredd, för de har redan förvarnat om att nya data om TRAPPIST-1 är på väg.