Varför är man tyngdlös på rymdstationer?
Astronauter är tyngdlösa, när de befinner sig ombord på rymdfärjor eller rymdstationer i omloppsbana runt jorden. Når jordens tyngdkraft inte ut i rymden?

Ställer man sig på en stol och hoppar ned från den, är man tyngdlös i 0,3 sekunder, på samma sätt som en astronaut på en rymdstation är tyngdlös. Skillnaden är att astronautens tyngdlösa tillstånd är mer långvarigt och kan upprätthållas under obestämd tid.
Astronauten påverkas fortfarande av tyngdkraften från jorden, som bara är en smula svagare i banorna 3–400 kilometer över jordens yta. Det är således inte positionen i rymden som sådan som gör rymdfarkoster och människor tyngdlösa. Det är i stället det speciella rörelsetillståndet, omloppsbanan runt jorden.
När ett föremål befinner sig i omloppsbana, är det i permanent fritt fall. En astronaut i omloppsbana runt jorden faller hela tiden mot jorden, men farkostens vågräta hastighet och jordens krökning innebär att farkosten inte kan närma sig jorden.
Tyngdkraften avtar med kvadraten på avståndet, men försvinner aldrig helt. Det finns alltså inga ställen i universum, där man inte påverkas av tyngdkraften, men man kan ändå känna sig tyngdlös, om man befinner sig i fritt fall eller på platser där tyngdkraften från två objekt – till exempel jorden och månen – upphäver varandra.