Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

map of dark matter
Universum

Vad består universum av?

Universum är uppenbarligen fullt av stjärnor, planeter och gasmoln. Många beräkningar visar att något annat, som vi inte kan se, också måste finnas där. Vad är det ?

Vad vet vi?

Om man analyserar ljus som har skickats ut från avlägsna galaxer, visar det sig att ljuset på väg mot jorden avböjs mer än förväntat. Tyngdkraften från de galaxer som ljuset passerar under vägen är för svag för att ansvara för den uppmätta krökningen.

Därför antar astronomerna att det finns så kallad mörk materia, som levererar den saknade tyngdkraften. Likaledes utvidgar sig universum allt snabbare, och det kräver en frånstötande kraft, som döpts till mörk energi.

Det går tack vare Einsteins berömda ekvation, E=mc2, att till massa räkna om den energi som måste finnas. Därmed kan vi få en ganska exakt bild av hur stor del av universum, som utgörs av mörk materia och mörk energi. Vi vet fortfarande inte mycket om vad dessa komponenter är. Ljussvaga objekt, neutriner och speciella partiklar kallade wimps har föreslagits utgöra den mörka materian.

Kan vi få ett svar?

Vad gäller mörk materia letar forskarna i dag efter stora och tunga partiklar, som kan skapa den extra tyngdkraften. Erfarenhetern av att hitta nya partiklar i laboratoriet är god, så projektet har rimliga chanser att lyckas.

Den mörka energin är svårare, och det finns inga reella idéer om vad den består av. Jakten försvåras av att det är svårt att göra bra mätningar av hur universums utvidgning accelererat.

Läs också:

Stjärnor

Mörk materia hittad i Vintergatan

3 minuter
Universum

Bakom fenomenet: Mörk materia

6 minuter
Universum

Universums utvidgning löper amok

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj