JPL-Caltech/NASA

Rymdteleskop ska hitta spår av universums födelse

SPHEREx-teleskopet ska lösa några av astronomins största gåtor och bland annat ta reda på om stora smällen-teorin håller.

Nu har Nasa beslutat sig för att skicka upp ett nytt rymdteleskop med namnet SPHEREx under 2024 eller 2025.

Teleskopet ska besvara tre av astronomins största frågor genom att undersöka det infraröda ljuset från himlakroppar som befinner sig både på nära och långt håll.

Det infraröda ljuset från avlägsna galaxer ska användas för att rita 3D-kartor som visar deras exakta plats.

SPHEREx-satelliten ska kartlägga himlen inom det infraröda området. Tre skärmar runt kameran skyddar från solens strålar och reflektionen från jorden.

© JPL-Caltech/NASA

Fördelningen av galaxer kan avslöja om stora smällen-teorin om universums födelse stämmer. En viktig del i teorin är att universum expanderade i extrem hastighet direkt efter det att det föddes.

Inflationen har lämnat spår

Expansionen, även kallad inflationen, ägde rum under mindre än en miljarddel av en miljarddels sekund efter stora smällen, och enligt teorin har den satt sitt prägel på materiens fördelning i dagens universum.

SPHEREx:s 3D-karta över miljardtals galaxer ska visa om det förutspådda mönstret verkligen existerar och därmed om teorin kan bekräftas.

© Shutterstock

Tre fakta om universums inflation

Explosiv tillväxt: Från att vara lika stor som vätekärna blev universum stor som en grapefrukt.

Enhetlighet: Inflationen kan förklara varför universum verkar se likadant ut i alla riktningar.

Geometri: Inflationen kan också förklara varför universum i dag verkar vara platt.

Dessutom måste det infraröda ljuset från avlägsna galaxer klargöra hur universums första stjärnor skapades.

SPHEREx har instrument som kan dela upp ljus i 102 våglängder, och deras sammansättning kan avslöja vilka grundämnen som fanns när de första stjärnorna bildades.

Ska hitta vatten i Vintergatan

Slutligen ska teleskopets mätningar användas i astronomernas jakt på vatten i vår egen galax, Vintergatan.

Enligt teorin spelar iskristaller en viktig roll i bildandet av solsystem eftersom de fungerar som ett lim som klistrar ihop dammpartiklar och är därmed avgörande för att stoftet kring nyfödda stjärnor kan ansamlas till planeter.

Forskare vill ta reda på hur vanliga iskristaller är i unga solsystem, och därmed också hur unikt vårt eget, vattenrika solsystem är.