Hubble levererar 12 nya – och helt fantastiska – bilder från rymden
Nebulosor, spiralgalaxer och jättestjärnhopar. Hubbleteleskopet är i full färd med att fotografera objekten i den så kallade Messiers katalog och har nyligen levererat tolv nya fantastiska bilder från yttre rymden.

NASA
I mitten av 1700-talet var den franske astronomen Charles Messier på jakt efter kometer. Med dåtidens utrustning var de dock svåra att upptäcka, vilket gjorde uppdraget komplicerat.
Under sin jakt 1758 snubblade han över ett objekt som i hans teleskop påminde om en komet, men som inte kunde vara det. Objektet rörde sig inte alls över himlen.
Messier noterade sin upptäckt som en varning till andra astronomer: De skulle inte anta att de såg en komet när de tittade på hans upptäckt.
Komet var nebulosa
Flera liknande objekt dök upp och Messier noterade även dessa i sina anteckningar som senare har kallats Messiers katalog.
Vad det var för objekt visste han inte. Men fram till sin död 1817 hade han registrerat 103 objekt i sin katalog.
Därefter har objekten identifierats och de består av en lång rad olika astronomiska fenomen som nebulosor, galaxer och stjärnhopar. Det första objektet som han upptäckte – M1 – var den så kallade Krabbnebulosan.
Från 64 till 76
Hubble-teleskopet togs i bruk 1990 och har sedan dess tagit bilde av objekten i Messiers katalog.
Hittills har 64 bilder varit tillgängliga, men nu har Nasa lagt till tolv bilder i katalogen.
Vi har samlat några av de vackraste bilderna från katalogen här nedan: