Första delen av nytt jätteteleskop är klar

Nyligen avslutade tekniker den största gjutningen någonsin av en konvex teleskopspegel. Det innebär att de nu är ett steg närmare att skapa ett av världen största teleskop.

Extremely Large Telescope ska placeras mitt i Atacamaöknen i Chile på hela 3 060 meters höjd.

© ESO/L. Calçada

Jordliknande planeter, liv i rymden, svarta hål och fördelningen av mörk materia.

Det finns massor av gåtor att lösa i solsystemet när ett av världens största infraröda teleskop står klart 2024 om allt går enligt plan.

Extremely Large Telescope, som det kallas, ska enligt forskarnas förhoppning leda till nya upptäckter i rymden och hitta svaren på några av fysikens största frågor.

Nu har de nått ännu en milstolpe på vägen dit: Den största stöpningen någonsin av en konvex spegel.

Stöpning av sekundärspegel.

© ESO

Behandlas i ett år

Spegeln ska fungera som en så kallad sekundärspegel som ska fånga upp ljus från olika himlakroppar och skicka det vidare i teleskopet.

Den färdiga spegeln kommer att vara 4,2 meter i diameter och väga hela 3,5 ton. Det är den största sekundärspegeln som någonsin konstruerats och den är större än huvdspegeln i många av av de största teleskop som finns i dag.

Utöver spegelns enorma storlek är den både krökt och asfärisk, vilket skapar en optimal optisk effekt. Men det gör också både tillverkning och stöpning extremt komplicerade.

Det innebär även att den stöpta spegelskivan först måste kylas ned långsamt, grovslipas och sedan värmebehandlas i ett år innan den är helt färdig.

Världens största öga

Extremely Large Telescope har kallats ”Världens största öga mot himlen” och ska placeras mitt i Atacamaöknen i Chile på 3 060 meters höj.

Teleskopet ska leverera bilder som är 15 gånger skarpare än rymdteleskopet Hubbles bilder.