Uppe på bergstoppen är natthimlen kristallklar. Världens största optiska teleskop, 10,4 meter stora Gran Telescopio Canarias (GTC), lägger till nya bilder i mänsklighetens astronomiska foto-
album. Med dessa bilder kan forskarna se hur universum omkring oss är uppbyggt.
Det stora teleskopet tar utan avbrott bilder av galaxer, supernovor och avlägset belägna exoplaneter.
För att kunna se avlägsna planeter eller galaxer i naturligt ljus behöver forskarna optiska teleskop, och ju större spegelns diameter är, desto längre ut i universum kan de se.
Det finns dock en hake: Optiska teleskop är dyra. GTC kostade över en miljard kronor och tog mer än sju år att bygga. Det näst största optiska teleskopet av samma typ, Southern African Large Telescope, med en diameter på 9,2 meter, kostade 350 miljoner kronor.
Nu har astronomen David Kipping vid Columbia University i USA möjligtvis hittat en lösning på problemet de dyra teleskopen. Han har presenterat en idé på ett helt annorlunda teleskop, Terrascope, med en optisk lins som skulle få de allra dyraste, mest storslagna idéerna att blekna.
Genom att dra nytta av hur ljuset böjs i jordens atmosfär vill han göra hela planeten till en enda stor lins.
Teleskopen blir allt större
Sedan år 1980 har priset för att bygga ett teleskop med en spegel i ett enda stycke beräknats som diametern upphöjt till 2,5. Om man fyrdubblar spegelns diameter blir priset 32 gånger högre. Det innebär att ett teleskop med en diameter på 100 meter skulle kosta cirka 35 miljarder dollar.