Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© ESO
Universum - Teleskop

Forskare startar planetjägare

Ljus som fångats in av de fyra stora VLT-teleskopen samlas i en nytt, exakt analysinstrument via ett sinnrikt spegelsystem under jorden.

I norra Chile har astronomer nu tagit ett nytt viktigt verktyg i bruk i jakten på planeter runt främmande stjärnor.

ESPRESSO är namnet på den spek­trograf som kan ana­­lysera ljuset från de fyra stora VLT-­teleskopen och sammanställa informa­tionen i en bild.

Varje enskilt teleskop har en spegel med 8,2 meters diameter, men när ESPRESSO samlar ljuset motsvarar den ett teleskop med en spegel­diameter på 16 meter. Och det är viktigt, för ju större spegel, desto högre upplösning.

1/1000 av en millimeter

Så stor är precisionen i det system av speglar och prismor som leder ljuset från VLT:s fyra teleskop vidare till spektrografen ESPRESSO.

Så fungerar ESPRESSO

Det första testet av ESPRESSO har visat att spektrografen fungerar perfekt, så nu kan astronomerna påbörja planetjakten.

Den sker genom att man analyserar ljuset från avlägsna stjärnor för att se om det förekommer små, periodiska variationer i våglängden för det ljus som vi tar emot från dem.

Om en planet befinner sig i kretslopp runt en stjärna kommer dess gravitation att få stjärnan att vicka lite, eftersom stjärna och planet kretsar runt en gemensam tyngdpunkt.

När stjärnan på så sätt rör sig en liten bit bort från oss, dras våglängden för dess ljus ut en smula. Omvänt blir våglängden något kortare då stjärnan rör sig mot oss. Just dessa små variationer kan ESPRESSO registrera.

Den nya spektrografen ESPRESSO är en efterträdare till HARPS på La Silla-obser­vatoriet, som också ligger i Chile. HARPS har varit mycket framgångsrik, men ESPRESSO kan registrera stjärnornas rörelser minst 20 gånger så exakt som HARPS.

Läs också:

Hubble-teleskopet i kredsløb om Jorden
Teleskop

Hubble-teleskopet fyller 30 år

7 minuter
Teleskop

Forskare vill förvandla jorden till ett jätteteleskop

8 minuter
Teleskop

Fyra giganter kan bli framtidens ledande teleskop

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj