Teleskop

Observatorium tittar på stjärnorna om natten

Teleskop avslöjar universum

Teleskopet uppfanns först runt år 1600 i Nederländerna. 1609 förbättrades konstruktionen av den italienska astronomen Galileo Galilei som använde den för att observera astronomiska fenomen. Galileo Galilei var bland annat först att med ett teleskop upptäcka Venus faser, Saturnus ringar och de fyra största månarna som kretsar kring Jupiter. Teleskopen har utvecklats en hel del sedan dess och i dag används de för att studera vårt eget solsystem och leta efter exoplaneter längre ut i galaxen. Utforska våra artiklar och ta reda på hur teleskop spelar en stor roll i utforskningen av rymden.

Hubbleteleskopet

Hubbleteleskopet skickades upp 1990 och används fortfarande i dag. Teleskopet är uppkallat efter astronomen Edwin Hubble som främst är känd för att ha formulerat Hubbles lag som, baserat på observationer av rymden, bevisar universums konstanta expansion.
Planen är att Hubbleteleskopet ska ersättas av ett nytt teleskop 2021. Det nya teleskopet heter Webbteleskopet och är uppkallat efter James E. Webb, tidigare chef för Nasa, även en av huvudpersonerna bakom Apolloprojektet. Webbteleskopet är så pass kraftfullt att det bland annat kan analysera atmosfären på exoplaneter. Forskare hoppas därför att Webbteleskopet ska kunna avslöja liv i främmande världar.

Hubbleteleskopet i arbete

© Shutterstock
Sida 1 / 2