Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teleskop

Observatorium tittar på stjärnorna om natten

Teleskop avslöjar universum

Teleskopet uppfanns först runt år 1600 i Nederländerna. 1609 förbättrades konstruktionen av den italienska astronomen Galileo Galilei som använde den för att observera astronomiska fenomen. Galileo Galilei var bland annat först att med ett teleskop upptäcka Venus faser, Saturnus ringar och de fyra största månarna som kretsar kring Jupiter. Teleskopen har utvecklats en hel del sedan dess och i dag används de för att studera vårt eget solsystem och leta efter exoplaneter längre ut i galaxen. Utforska våra artiklar och ta reda på hur teleskop spelar en stor roll i utforskningen av rymden.

Hubbleteleskopet i arbete
© Shutterstock

Hubbleteleskopet

Hubbleteleskopet skickades upp 1990 och används fortfarande i dag. Teleskopet är uppkallat efter astronomen Edwin Hubble som främst är känd för att ha formulerat Hubbles lag som, baserat på observationer av rymden, bevisar universums konstanta expansion.
Planen är att Hubbleteleskopet ska ersättas av ett nytt teleskop 2021. Det nya teleskopet heter Webbteleskopet och är uppkallat efter James E. Webb, tidigare chef för Nasa, även en av huvudpersonerna bakom Apolloprojektet. Webbteleskopet är så pass kraftfullt att det bland annat kan analysera atmosfären på exoplaneter. Forskare hoppas därför att Webbteleskopet ska kunna avslöja liv i främmande världar.

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj