Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vintergatans svarta hål är på sträng diet

Det tar 270 miljoner år för det svarta hålet i hjärtat av Vintergatan att sluka samma mängd materia som andra svarta hål slukar på ett par dagar. Det visar ALMA-teleskopets första glimt av hela det svarta hålets så kallade roterande skiva.

NASA/ESO

Det svarta hål som finns mitt i vår galax har inte så mycket att leva av. I förhållande till de glupska monster som astronomerna kan se i hjärtat av andra galaxer tar Vintergatans svarta hål nästan inte till sig någon föda.

Svarta hål avslöjar sig genom att vara omgivna av en så kallad tillväxtskiva av materia som roterar in mot hålet och gradvis uppslukas.

Hittills har man bara lyckats se mycket heta gaser runt Vintergatans svarta hål, men med hjälp av ALMA-teleskopet i Chile har astronomer äntligen fått den första glimten av hela den roterande skivan

270 miljoner år – så lång tid skulle det ta för Vintergatans svarta hål att sluka en mängd materia som motsvarar solens massa. Andra svarta hål skulle kunna göra det på ett par dagar.

Astronomerna ställde in teleskopet för att leta efter gaser som var cirka 10000 grader varma. Det låter mycket, men det är faktiskt kalla gaser jämfört med dem som finns runt andra svarta hål.

Nu visade teleskopets bilder gaser som är på väg bort från oss och gaser som rör sig mot oss – precis som det måste vara när vi betraktar en roterande skiva av gas från sidan.

Nya bilder från ALMA-teleskopet visar de gaser som kretsar runt det svarta hålet i Vintergatans centrum och som gradvis uppslukas. De röda gaserna är på väg ifrån oss och de blå gaserna är på väg emot oss.

© NASA/ESO

Med hjälp av bilderna kunde forskarna också beräkna massan av tillväxtskivan.

Den är mindre än 0,00001 gånger solens massa, vilket är ytterst lite jämfört med massan för det svarta hålet som är cirka fyra miljoner solmassor.

Det betyder också att det svarta hålet i Vintergatan endast ökar ytterst lite i massa varje år, nämligen bara 0,00000000027 solmassor.

et svarta hålet är med andra ord på en sträng diet jämfört med de mest aktiva svarta hål som astronomerna känner till. Dessa kan öka med mer än hundra solmassor per år.

Läs också:

Svarta hål

Svarta hål blir vita hål

6 minuter
Svarta hål

Astronomer hittar det glupskaste svarta hålet någonsin

3 minuter
Universum

Universums fyrtorn överträffar allt

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj