Universums äldsta svarta hål är alltför stort
13 miljarder ljusår bort har forskare hittat ett supertungt svart hål som är svårt att förklara: Det är alldeles för stort för att ha bildats på det sätt som den klassiska teorin förutsäger. Därför måste forskarna nu hitta en ny teori som kan förklara hur hålet har vuxit sig så stort så snabbt.

13 miljarder ljusår bort har astronomer hittat ett svart hål som är mycket större än vad forskarnas klassiska teori säger att det bör vara.
Det supertunga svarta hålet J1342+0928, som omges av en roterande skiva av gas, är den äldsta och mest avlägset belägna himlakropp som astronomerna har observerat.
Med en glupande aptit slungar hålet in stora virvlande gasmoln bakom händelsehorisonten, där gravitationen är så stark att inte ens ljus kan ta sig ut.
Hålet utgör centrum i en kvasar, hjärtat i världsrymdens mest ljusstarka och aktiva galaxer.
De flesta kvasarer hade sin storhetstid fyra miljarder år efter stora smällen, då deras svarta hål fått gott om tid på sig att växa till monsterhål.
Men J1342+0928 lyste upp himlen redan 690 miljoner år efter stora smällen, och ändå har den tidiga kvasaren enligt forskarnas beräkningar ett monsterhål på 800 miljoner solmassor.
Upptäckten av J1342+0928 år 2017 förbryllade astrofysikerna, för enligt den klassiska teorin om ursprunget till universums första supertunga svarta hål borde hålet inte ha kunnat bli så stort på så kort tid.
Roterande gas avger strålning
Ljuset från kvasarer uppstår för att gasmoln accelereras till så höga energier runt det svarta hålet att över en tredjedel av gasens massa omvandlas till ljus.
Samtidigt skapar den roterande gasskivan extremt starka magnetfält som sänder ut två jetströmmar av elektriskt laddade partiklar i 99 procent av ljusets av.
Tillsammans avger skivan och jetströmmarna mer ljus än dussintals vanliga galaxer.
Ljuset är så starkt att det kan registreras av teleskop, trots att ljusvågorna har färdats genom universum i miljardtals år på sin väg mot jorden. Kvasaren syns som en strålkastare om en jetström är riktad mot jorden.