nb_u09 Theory of Everything

Oscarsvinnare punkterar universums svarta hål

Den världsberömda fysikern Stephen Hawking kan just nu se sitt liv utspelas på vita duken i den Oscarsvinnande filmen "The Theory of Everything". Nyligen kom geniet med kontroversiella nyheter om svarta hål.

26 februari 2015 av Carsten Nymann

Är du på bio i dessa dagar för att se den prisbelönade storfilmen "The Theory of Everything" om Stephen Hawkings liv kan du inte undvika att uppfatta att fysikern har revolutionerat vetenskapens förståelse av universums svarta hål.

Men även om filmen tittar tillbaka på en 40 år lång, lysande karriär kan den långt ifrån ses som en resumé över det rullstolsbundna geniet.

Förvisso lider Hawking av nervsjukdomen ALS, men han är fortfarande synnerligen aktiv inom sitt fält.

Information kan undkomma svarta hål

Så sent som förra året lanserade den 73-årige britten en kontroversiell teori om svarta hål som är nära att motsäga fysikerns egna, tidigare uppfattningar.

Teorin utmanar den härskande idén att en okrossbar mur omger svarta hål och effektivt förhindrar all information att komma ut ur hålet, när den väl har glidit in.

Svarta hål huller slitna i kanterna

Enligt Hawking är muren – populärt kallad händelsehorisonten – inte riktigt tät utan närmast sliten i kanterna, så att små bitar information ändå kan slippa undan.

Läs även: Universums 10 största gåtor

Hawking och de svarta hålen

Läs alla detaljer om Hawkings senaste forskning och få hans livshistoria i artikeln nedan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: