Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svart hål överglänser universums galaxer

Kom längre ut i universum än någonsin tidigare. Kvasaren 3C 273 – ett svart hål omgivet av gas – befinner sig 2,4 miljarder ljusår bort, men i april kan du se den med ett vanligt teleskop.

Om kvasaren

Kvasaren 3C 273 är sannolikt det mest avlägsna objekt du någonsin får chansen att se med ett amatörteleskop.

Dess ljus har rest i mer än 2,4 miljarder år – nästan en femtedel av universums ålder – innan det når fram till ditt öga.

En kvasar är varken en stjärna eller en galax utan ett extremt varmt, skivformat moln av gas som är nära att bli indraget i ett supermassivt svart hål. Fenomenet inträffar i mitten av galaxer – men långtifrån i alla galaxer.

Trots att kvasarer är relativt små – vanligtvis lika stora som vårt solsystem – tillhör de universums ljusstarkaste objekt. De lyser betydligt starkare än det totala ljuset från hela den ga­lax som de är centrum i.

KLICKBAR BILD – Svart hål driver gigantisk ficklampa:

Svart hål driver enorm ficklampa

1 / 2
12

Ett supermassivt svart hål kan dra i vissa partiklar och kasta ut andra i rymden med ljusets hastighet. Resultatet är en gigantisk kosmisk ljusföreställning.

© Paolo Padovani/AVO Project/ESA/NASA

Kvasaren 3C 273 lyser hundra gånger starkare än hela Vinter­gatan och två biljoner gånger kraftigare än solen. Det stora avståndet till jorden gör att du behöver ett teleskop för att se den.

Kvasarens ljus uppstår då det svarta hålet skapar friktion mellan gasmolnets atomer. Utöver ljuset från själva molnet sänder kvasaren även ut en lodrät ström av kraftigt ljus och andra typer av strålning. Ju mer strömmen pekar mot jorden, desto bättre kan vi se kvasaren.

GUIDE FÖR ATT SE KVASAREN

© Shutterstock

Så gör du

  • VAR OCH NÄR?

    Kvasaren 3C 273 befinner sig i stjärnbilden Jungfrun. Den kan ses den 23 april i sydlig riktning. Därefter rör sig kvasaren västerut i slutet av månaden.

    Kvasaren lyser svagt och är svår att få syn på i månens sken. Gå därför ut den 23 april vid midnatt då det är nymåne. Vid den tiden stör inte skenet från månen och kvasaren syns tydligt.

  • SYNLIGHET

    För att se kvasaren behöver du ett teleskop på minst 200 millimeter – helst med en dator som själv kan hitta objektet. Börja med att använda ett okular som bara förstorar 40 till 50 gånger.

Läs också:

Zwart gat in het heelal
Svarta hål

Sant eller falskt: Är ett svart hål verkligen ett hål?

2 minuter
Svarta hål

Ny upptäckt: Enormt svart hål äter på sex galaxer

3 minuter
black whole
Svarta hål

Gigantiskt svart hål förvånar forskarna

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj