Om kvasaren
Kvasaren 3C 273 är förmodligen det mest avlägsna objekt du någonsin får chansen att se med ett amatörteleskop.
Dess ljus har rest i mer än 2,4 miljarder år – nästan en femtedel av universums ålder – innan det når fram till ditt öga.
En kvasar är varken en stjärna eller en galax utan ett extremt varmt, skivformat moln av gas som riskerar att bli indraget i ett supermassivt svart hål. Fenomenet inträffar i mitten av galaxer – men långtifrån i alla galaxer.
Trots att kvasarer är relativt små – vanligtvis lika stora som vårt solsystem – tillhör de universums ljusstarkaste objekt. De lyser betydligt starkare än det totala ljuset från hela den galax som de är centrum i
KLICKBAR BILD – Svart hål driver gigantisk ficklampa:
Svart hål driver enorm ficklampa

Gasmoln
När gasatomerna dras mot det svarta hålet i mitten av kvasaren gnids de mot varandra och frigör på så sätt energi i form av värme och ljus.
Svart hål
Det svarta hålet suger inte bara till sig partiklar. Det kan också skjuta iväg dem med enorm hastighet. Därmed bildas strömmar av kraftig strålning.
Kvasaren 3C 273 lyser hundra gånger starkare än hela Vintergatan och två biljoner gånger starkare än solen. Det stora avståndet till jorden gör att du behöver ett teleskop för att se den.
Kvasarens ljus uppstår då det svarta hålet skapar friktion mellan gasmolnets atomer. Utöver ljuset från själva molnet sänder kvasaren även ut en lodrät ström av kraftigt ljus och andra typer av strålning.
Ju mer strömmen pekar mot jorden, desto bättre kan vi se kvasaren.