
Presskonferens: Astronomer klara med avgörande svart hål-genombrott
Runt om i världen väntar astronomer och rymdentusiaster med spänning på den presskonferens som The European Southern Observatory, ESO, har kallat till onsdagen den 10 april.
Det finns ännu inget meddelande om vad organisationen ska presentera på presskonferensen, men allt pekar mot att den första bilden någonsin av ett svart hål kommer att offentliggöras.
Projekt letar efter svarta hål
I inbjudan till presskonferensen skriver ESO att de första resultaten från det stora teleskopsamarbetet Event Horizon Telescope kommer att presenteras.
Och det är bakgrunden till att vi sannolikt kommer att få se ett svart hål.
Som namnet på samarbetet antyder fokuserar teleskopen på den del av ett svart hål som vi kan se – den så kallade händelsehorisonten.
Svarta hål är osynliga. Deras massa är så pass stor att inget undkommer deras gravitation, inte heller ljus. Händelsehorisonten är den sista gränsen för var ljus och materia kan undkomma gravitationen och därför är det just det område som astronomerna fokuserar på.

Vi har ännu inte sett ett svart hål. Men astronomer har räknat sig fram till hur de förmodligen ser ut.

Det svarta hålets massa samlas i en punkt utan utsträckning.

Händelsehorisonten är den gräns där materia och ljus inte kan undkomma gravitationen från hålet.

En skiva av damm och gaser roterar runt den så kallade händelsehorisonten.

Jetströmmar av laddade partiklar skickas ut vinkelrätt från skivan i aktiva supertunga svarta hål där hålet fortfarande slukar stora mängder gas, damm och stjärnor.
Åtta teleskop ser bättre än ett
Event Horizon Telescope är inte bara ett teleskop. Det består av åtta av världens största radioteleskop som arbetar tillsammans för att se in till kanten av det supermassiva svarta hålet i mitten av Vintergatan.
Teleskopen är synkroniserade med hjälp av atomklockor och fungerar i princip som ett enda stort radioteleskop med en skiva lika stor som jorden. Effekten blir så kraftfull att Event Horizon Telescope till och med kan se ett äpple på månens yta – och ända in i mitten av Vintergatan.
Superteleskop arbetar tätt ihop
Åtta teleskop arbetar bättre ihop än vad ett gör. Det är principen bakom teleskopnätverket Event Horizon där teleskop från olika delar av världen arbetar tillsammans för att se det osynliga:

Damm blockerar utsikt
Vintergatans centrum där det svarta hålet befinner sig är inkapslat i ett moln av stoft och gas som blockerar ljus och strålning. Det gör att vi inte kan se händelsehorisonten med hjälp av optiska teleskop som fångar ljus.
Däremot kan radiovågor med en våglängd på cirka en millimeter tränga igenom den täta slöjan. Men när vågorna når fram till jorden absorberas de av vatten i atmosfären.
Det gör dem nästan osynliga. Men eftersom Event Horizon Telescope är så kraftfullt kan det fånga upp de små vågorna och på så sätt lyfta på slöjan för centrumet i vår galax.

ALMA-teleskopen i Chile är några av de teleskop som har bidragit i jakten på svarta hål.
Du kan också se presskonferensen
Och nu ska alltså ESO prensentera det första resultatet från det digra teleskopsamarbetet i samband med en stor presskonferens.
Du kan också se presskonferensen på onsdag, den 10 april klockan 15 svensk tid.
Just för detta ändamål har ESO skapat en YouTube-video där de liveströmmar presskonferensen.
Se presskonferensen här: