Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cygnus X-1
Universum - Svarta hål

Hur uppstod idén om svarta hål?

Svarta hål beskrevs redan på 1700-talet, men togs upp igen först med Einsteins relativitetsteori.

Redan 1783 funderade den engelske naturforskaren John Mitchell över himlakroppar med så stor massa att tyngdkraften från dem är så stark att inte ens ljus kan slippa undan.

Han beräknade att ljuset inte skulle kunna lämna en stjärna som har samma massa som solen, men som är 500 gånger så stor. En sådan stjärna skulle vara osynlig för omvärlden. John Mitchell beskrev faktiskt det som vi numera kallar för ett svart hål.

Tretton år senare presenterade den franske matematikern och astronomen Pierre-Simon Laplace likande idéer. De föll emellertid i glömska, då experiment i början av 1800-talet pekade i riktning mot att ljus skulle beskrivas som vågor i stället för partiklar. Dåtidens vetenskapsmän ansåg inte att ljus skulle låta sig påverkas av tyngdkraften.

Svarta hål återuppstod med Einstein

Först 1916, då Albert Einstein publicerade sin allmänna relativitetsteori, återuppstod idén om svarta hål. Einstein kom fram till att massor böjer rumtiden runt sig.

Mot bakgrund av Albert Einsteins ekvationer beräknade tysken Karl Schwarzschild att om en given massa befinner sig inom en bestämd radie, så är böjningen av rumtiden så stor att varken ljus eller något annat kan slippa undan. Detta är den moderna tolkningen av begreppet svart hål. Själva termen ”svart hål” slog dock igenom först i slutet av 1960-talet.

Läs också:

Einstein facts
Fysik

Albert Einstein: Saker du inte visste

1 minut
Svarta hål

Svarta hål blir vita hål

6 minuter
svart hål
Svarta hål

3 otroliga sanningar om svarta hål

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj