Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

singularitet

Hur definieras en singularitet?

Singulariteter omtalas ofta som innehållet i svarta hål. Men vad är de egentligen?

Shutterstock / vchal

I samband med svarta hål betecknar en singularitet tid och rum, där en eller flera fysikaliska entiteter inte är definierade, eftersom värdet av dem är oändligt stort. I centrum av ett svart hål är tätheten av energi och massa just oändligt stor.

Det faktum att det uppträder oändliga storlekar i samband med singulariteter är dock en varningssignal, som berättar för fysikerna att de har nått gränsen för giltighetsområdet för den teori de använder sig av för att beskriva ett fenomen.

Vi känner nämligen inte till några naturlagar som gäller för situationer med oändliga värden på de fysikaliska storheterna.

Det är egentligen detta som ligger bakom det något bakvända uttryck som man ofta hör: ”De fysikaliska lagarna bryter samman i en singularitet.”

Så egentligen kan man säga att singulariteter nog mer är teoretiska konstruktioner än reella fenomen. Därför kan man helt enkelt inte uttala sig om hur en singularitet ser ut eller uppför sig.

De kommer nämligen alltid att undslippa observation, då inget definitionsmässigt kan undkomma från ett svart hål.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj