Sort hul

Här är den första bilden av ett svart hål

Inget mindre än en astronomisk sensation – under en presskonferens nyss presenterade ESO den första bilden av ett svart hål.

ESO

European Southern Observatory (ESO) har precis presenterat den första bilden som tagits av ett svart hål.

Bilden visar det supermassiva svarta hål som befinner sig i centrum av den enorma ellipsformade galaxen Messier 87 (M87), drygt 53 miljoner ljusår från jorden.

Det svarta hålet som syns på bilden är – även i jämförelse med andra svarta hål – gigantiskt. Det har en massa som är 6,5 miljarder större än solen.

Svarta hål är osynliga

Vi kan dock inte se just det svarta hålet. Inget kan undslippa det – inte heller ljus – och därför har astronomerna istället fokuserat på den så kallade händelsehorisonten som är det sista ställe där ljus kan undslippa det svarta hålets enorma gravitation.

På bilden syns händelsehorisonten som en ring av ljus.

Sort hul

Det supermassiva svarta hålet som utgör centrum i galaxen M87. Det första svarta hålet som någonsin har fångats på bild.

© ESO

Bakom den banbrytande bilden ligger flera års studier samt ett komplicerat samarbete mellan åtta av världens största radioteleskop som utgör det så kallade Event Horizon Telescope.

Teleskopen är synkroniserade med atomur och fungerar i praktiken som ett enda stort radioteleskop med en skiva som är lika stor som jorden. Effekten är så kraftfull att Event Horizon Telescope kan se ett äpple på månens yta – och ända in i mitten av en galax som befinner sig miljontals ljusår härifrån.

Nu ska gåtorna lösas

Astronomer ska nu börja närstudera bilden samt alla mätningar som Event Horizon Telescope har gjort så att de lättare ska kunna lösa de största gåtorna om universums svarta hål.

Om du redan nu vill veta mer om svarta hål behöver du dock inte vänta på att astronomerna ska presentera sina resultat:

DYK NED I SVARTA HÅL PÅ VÅR TEMASIDA

Läs också:

Svarta hål

Följ presskonferensen här

1 minut
Sort hul
Svarta hål

Presskonferens: Astronomer klara med avgörande svart hål-genombrott

4 minuter
Black hole
Svarta hål

Rymdskepp flyger in i svart hål

0 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!