Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvasar

Astronomer har hittat det snabbast växande svarta hålet.

Universum - Svarta hål

Gigantiskt svart hål slukar en ny stjärna varannan dag

Tolv miljarder ljusår härifrån har astronomer hittat ett synnerligen glupskt svart hål. Det slukar stjärnor på löpande band och växer snabbare än något annat svart hål vi känner till.

Det kan tyckas lite märkligt att beskriva ett svart hål som ljust. Icke desto mindre är det den bästa beskrivningen av det svarta hålet J2157-3602.

Men det svarta hålet lyser faktiskt så kraftigt att det skulle överträffa ljuset från alla stjärnorna på himlen och lysa i kapp med fullmånen om den befann sig i centrum av vår galax, Vintergatan.

Det supermassiva monstret är det svarta hål vi känner till som växer snabbast. Det äter sig fram genom de kringliggande stjärnorna med sådan hastighet att det skulle motsvara att sluka vår sol en gång varannan dag.

Massa som 20 miljarder solar

Det svarta hålet lyser inte av sig självt, men det är centrum i en så kallad kvasar: Ett extremt varmt, skivformat moln av gas. Det svarta hålet ser till att gaserna roterar i hög hastighet runt hålet och skapar en hög rörelseenergi, som omvandlas till värme och ljus.

Forskarna uppskattar att det glupska svarta hålet växer så snabbt att det genererar ett ljus som är tusen gånger kraftigare än ljuset från galaxer.

Det svarta hålet har en massa som motsvarar 20 miljarder gånger solens.

Skulle döda allt

Även om det svarta hålet skulle vara en praktfull syn på himlen ska vi vara glada för att vi bara kan se det genom stora teleskop.

Röntgenstrålningen från kvasaren är så kraftfull att allt liv i galaxen skulle dö.

I stället ska vi tacksamma för att det svarta hålet befinner sig tolv miljarder ljusår härifrån.

Läs också:

Black hole
Svarta hål

Rymdskepp flyger in i svart hål

0 minuter
Svarta hål

Ny upptäckt: Enormt svart hål äter på sex galaxer

3 minuter
Zwart gat in het heelal
Svarta hål

Sant eller falskt: Är ett svart hål verkligen ett hål?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj