European Southern Observatory
Första bilden av Vintergatans svarta hål

Forskare avslöjar den första bilden av det svarta hålet i mitten av vår galax

De första bilderna någonsin av det svarta hålet Sagittarius A* har precis presenterats vid en presskonferens på European Southern Observatory, ESO – och forskarna är imponerade över hur exakta Einsteins förutsägelser är.

Forskare från Event Horizon Telescope Collaboration har precis presenterat de första bilderna av det supermassiva svarta hålet mitt i Vintergatan.

Bilden, som tagots med hjälp av det världsomspännande nätverket av teleskop Event Horizon Telecope, bevisar definitivt att det finns ett svart hål i mitten av vår galax.

Enligt forskarna stämmer Sagittarius A*, som det supermassiva svarta hålet kallas, förvånansvärt väl överens med förutsägelserna från Einsteins allmänna relativitetsteori.

"Storleken på det svarta hålet stämmer överens med Einsteins allmänna relativitetsteori med en felmarginal på tio procent", säger Mariafelicia de Laurentis, en av forskarna bakom den nya upptäckten.

De nya bilderna visar händelsehorisonten runt det svarta hålet Sagittarius A*. Händelsehorisonten är den ring av ljus som det svarta hålet fångar och slukar, som vi kan se.

Resten av det svarta hålet är osynligt eftersom dess gravitation är så pass stor att inte ens ljus kan undkomma det.

Världsomspännande teleskop ser tre miljoner gånger bättre än oss

Event Horizon Telescope är ett internationellt forskningsprojekt med elva teleskop spridda över hela världen.

Teleskopen spelar in radiofrekvenser från det svarta hålet, därefter kombinerar superdatorer de enorma mängderna data till en enda bild. Med de många teleskopen riktade mot ett och samma objekt får teleskopet en lins som är lika stor som hela jorden.

Den producerar en bild som är tre miljoner gånger skarpare än människans syn. Det kan jämföras med att en gäst på en bar i München kan se bubblorna i en öl i New York.

Bilderna av Sgr A* togs under fem nätter i april 2017 då åtta olika observatorier fokuserade på det svarta hålet i mitten av vår galax i mellan åtta och tio timmar.

Bilderna från teleskopen motsvarade 4 000 terabyte och transporterades med flyg eftersom det gick snabbare än att överföra dem virtuellt.

svarta hål
© EHT Collaboration

Svart hål beter sig som oregerliga barn

2019 publicerade ESO de första bilderna någonsin av ett svart hål. Men de nya bilderna på Sgr A* har varit svårare att ta.

Objektet på de första bilderna, det svarta hålet i mitten av M87, är 1 600 gånger större än Sgr A*, men samtidigt 2 000 gånger längre bort. Därför tycks de båda svarta hålen se lika stora ut på bilderna.

Intill de båda svarta hålen rör sig ljuset med nästan samma hastighet som på andra ställen i universum. Men eftersom Sgr A* är mindre roterar ljuset mycket snabbare runt detta hål än runt det svarta hålet i M87.

Forskarna jämför det med att ta en bild på en hyperaktiv treåring, medan bilderna från 2019 var som att ta ett porträtt av en väluppfostrad vuxenmodell.

"Det rör sig om hittills oöverträffade observationer som hjälper oss att förstå vad som händer i mitten av vår galax, och det ger oss nya insikter om hur dessa gigantiska svarta hål interagerar med sin omgivning", säger Geoffrey Bower, en av forskarna i projektet.

I framtiden hoppas forskarna kunna översätta bilderna till videor. Detta gör att de kan undersöka det svarta hålet och dess magnetfält mer noggrant och avgöra om det svarta hålet har så kallade jets, strålar av laddade partiklar som skjuter tillbaka material ut i rymden.

© Shutterstock

Upptäckterna står på rad

Även om astronomerna inte kan se ett svart hål direkt gör de ständigt nya upptäckter om universums mest gåtfulla fenomen.