Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zwart gat in het heelal

Är svarta hål verkligen hål?

De väger tillräckligt mycket för att förtära allt i sin omgivning och illustreras som ett svart, cirkulärt mörker. För att förstå dem kallar vi dem hål – men stämmer det verkligen?

Shutterstock

Beteckningen “svart hål” har bitit sig fast i många språk som namn på fenomenet att en enorm massa är samlad i en punkt och ger en enorm gravitation.

Ett svart hål är inte ett hål i allmän mening, men ordet “hål” är illustrativt eftersom upp och ned i exempelvis ett hål i jorden just definieras av gravitationen.

Inte ens ljus slipper undan

“Upp” och “ned” finns på så sätt också nära ett svart hål så länge exempelvis en rymdfarkost befinner sig på avstånd. Ju närmare “hålet” den rör sig, desto fler riktningar leder “ned” och desto färre “upp”.

Svarta hål har så stark gravitationskraft att inte ens ljus kan slippa undan, när det kommer närmare centrum än händelsehorisonten.

© shutterstock

Om rymdfarkosten väl passerar händelse­horisonten – som är det avstånd från centrum där gravitationen är så stark att inte ens ljus kan röra sig bort – är alla riktningar “ned”.

På så sätt är ett svart hål universums "mest effektiva" hål.

Läs också:

Svarta hål

Ny upptäckt: Enormt svart hål äter på sex galaxer

3 minuter
black whole
Svarta hål

Gigantiskt svart hål förvånar forskarna

0 minuter
Black hole
Svarta hål

Rymdskepp flyger in i svart hål

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj