Shutterstock
Zwart gat in het heelal

Är svarta hål verkligen hål?

De väger tillräckligt mycket för att förtära allt i sin omgivning och illustreras som ett svart, cirkulärt mörker. För att förstå dem kallar vi dem hål – men stämmer det verkligen?

Beteckningen “svart hål” har bitit sig fast i många språk som namn på fenomenet att en enorm massa är samlad i en punkt och ger en enorm gravitation.

Ett svart hål är inte ett hål i allmän mening, men ordet “hål” är illustrativt eftersom upp och ned i exempelvis ett hål i jorden just definieras av gravitationen.

Inte ens ljus slipper undan

“Upp” och “ned” finns på så sätt också nära ett svart hål så länge exempelvis en rymdfarkost befinner sig på avstånd. Ju närmare “hålet” den rör sig, desto fler riktningar leder “ned” och desto färre “upp”.

Svarta hål har så stark gravitationskraft att inte ens ljus kan slippa undan, när det kommer närmare centrum än händelsehorisonten.

© shutterstock

Om rymdfarkosten väl passerar händelse­horisonten – som är det avstånd från centrum där gravitationen är så stark att inte ens ljus kan röra sig bort – är alla riktningar “ned”.

På så sätt är ett svart hål universums "mest effektiva" hål.