Shutterstock

Vintergatans kärna lyser upp natthimlen

Augusti 2022: Ett enormt lysande band delar natthimlen på mitten i slutet av sommaren. Så luta dig tillbaka och låt dig imponeras av våra galaxers miljarder stjärnor.

OM VINTERGATAN

Den centrala delen av vår galax, Vintergatan, träder fram som ett lysande band på natthimlen.

Vissa delar av bandet är mörkare eftersom de är täckta av enorma gasmoln som befinner sig mellan stjärnorna.

Det supermassiva svarta hålet mitt i galaxen ligger strax ovanför horisonten, men är täckt av de stora gasmolnen. I närheten dyker ett av galaxens ljusstarkaste områden upp mellan molnen.

Nästan precis ovanför dig på himlen kan du se en del av Vintergatans så kallade Orionarm som vårt solsystem befinner sig i.

Närmare horisonten återfinns ett ljusstarkt område som befinner sig nära galaxens mitt.

Själva centrum av galaxen med det supermassiva svarta hålet Sagittarius A* ligger precis vid horisonten, men går inte att se eftersom det är dolt bakom enorma mörka moln.

GUIDE

©

SÅ GÖR DU

VAR OCH NÄR?

Gå ut timmarna runt midnatt i slutet av augusti . Så dags på dygnet ligger delar av Vintergatans kärna precis över ­horisonten och månljuset stör minimalt.

Hitta en mörk plats med fri sikt till horisonten i sydväst. En större stad inom 30 kilometer i sydlig riktning kan skapa ljusföroreningar många kilometer upp i ­atmosfären och dränka galaxens ljus.

SYNLIGHET?

För att ta bilder av Vintergatan bör du använda ett vidvinkelobjektiv och ett stabilt stativ till kameran. Välj exponeringar mellan 15 och 30 sekunder för att få bäst bilder.