NASA, ESA, CSA, Data reduction and analysis : PDRs4All ERS Team; graphical processing S. Fuenmayor
Ny bild av Orionnebulosan

Världens största rymdteleskop tar bilder av enorm stjärnfabrik

Det extremt kraftfulla James Webb-teleskopet har gett oss tillgång till den innersta delen av Orionnebulosan i oöverträffad detalj. Och bilden är fantastisk.

Ett glödande moln av stoft och gas som är minst 24 ljusår stort och hem för hundratals nyfödda stjärnor.

Med ett avstånd på blott 1 350 ljusår från jorden är Orionnebulosan den närmaste stora nebulosa vi känner till. Därför är området också ett av de viktigaste "laboratorierna" när vi behöver förstå hur nya stjärnor bildas.

Men trots att vi har känt till nebulosans existens ända sedan den upptäcktes år 1610 döljer den fortfarande otaliga hemligheter.

Och nu har världens kraftfullaste rymdteleskop, James Webb-teleskopet, trängt rakt in i hjärtat av stjärnfabriken, där det har fångat en bild som astronomerna kallar den skarpaste och mest detaljerade hittills.

James Webb-teleskopet, som kostat tio miljarder dollar, består bland annat av av 18 guldspeglar som fungerar som teleskopets ögon i rymden. Med en total yta på 25 kvadratmeter är den polygonala enheten betydligt större än sin föregångare, Hubble-teleskopet med en spegelyta på 4,5 kvadratmeter.

Forskarna är överraskade

Bilden är sammansatt av olika filter och tagen med James Webb-teleskopets infraröda kameror som kan bryta igenom det täta moln av stoft och gas där stjärnor föds.

Och det är en klar förbättring jämfört med tidigare bilder från till exempel Hubble-teleskopet, som använder synligt ljus och därför inte kan fånga de strukturer och objekt som ligger runt och bakom Orionnebulosan.

Orionnebulosan sett från Hubble-teleskopet och James Webb-teleskopet

En del av Orionnebulosans inre sett från både rymdteleskopet Hubble och rymdteleskopet James Webb. Det är tydligt hur James Webb-teleskopets känsliga infraröda kamera kan penetrera det tjocka stoftlagret och visa även de svagare stjärnorna djupt inne i nebulosan.

© NASA, ESA, CSA, PDRs4All ERS Team; image processing Olivier Berné. Credit for the HST image: NASA/STScI/Rice Univ./C.O’Dell et al. – Program ID: PRC95-45a. Technical details: The HST image used WFPC2 mosaic.This composite image uses [OIII] (blue), ionized hydrogen (green), and [NII] (red).

"Vi är tagna av dessa spännande bilder. Vi inledde projektet 2017, vilket innebär att vi har väntat i mer än fem år på att få denna data, säger Els Peeters, som är astrofysiker vid Western University i London och en av forskarna bakom den nya bilden.

Ska lära oss mer om vårt eget solsystem

Bilden visar en liten del av Orionnebulosans inre, där vi ser en tjock, brun stråle av gas och stoft som sträcker sig från det övre vänstra hörnet ner till höger.

Ny bild av Orionnebulosan

Ett litet utsnitt av Orionnebulosan fångat av James Webb-teleskopets infraröda kameror. Mer än 700 stjärnor befinner sig i nebulosan och fler tillkommer.

© NASA, ESA, CSA, Data reduction and analysis : PDRs4All ERS Team; graphical processing S. Fuenmayor

I mitten av strålen syns den tydligaste stjärnan i bilden, θ2 Orionis A. Trots att stjärnan lyser kristallklart på det nya fotot går den enbart att se med blotta ögat från jorden i områden som är helt fria från ljusföroreningar.

Det röda skenet runt stjärnan orsakas av små stoftkorn som reflekterar stjärnans ljus.

Samtidigt visar bilden även stjärnor så pass unga att de fortfarande är insvepta i molnet av gas och stoft där de bildades. Forskarna hoppas kunna lära sig mer om stjärnornas olika livsstadier genom att analysera bilden ytterligare.

Vårt eget solsystem tros ha fötts i en miljö som liknar Orionnebulosan. Forskarna hoppas därför också att de nya bilderna från James Webb-teleskopet kan hjälpa oss att lära oss ännu mer om exakt hur solen och planeterna runt den bildades.