Shutterstock
julstjärna på gran

Varför är julgranens stjärna spetsig?

När allt kommer omkring är stjärnor runda sfärer av glödande plasma. Ändå har stjärnan på granen spetsar. Hur kommer det sig?

Vi ritar och designar stjärnor med spetsar eftersom vi uppfattar de riktiga stjärnorna på himlen så. Anledningen är dels jordens atmosfär, dels strukturen i våra ögon.

Från jordens yta ser stjärnorna ut som blinkande punkter. Detta beror på att luften ovanför oss aldrig är helt stilla. Atmosfären är fylld av små virvlar och bubblor som skapar skillnader i luftens densitet.

Skillnaderna fungerar som linser som ständigt bryter stjärnljuset på nya sätt, vilket gör att det ser ut som om stjärnorna blinkar.

Spetsarna uppstår i våra ögon

Samtidigt har det mänskliga ögat några små skavanker som gör att ljuset sprids på ett annorlunda sätt. Spridningen skapar det mönster som vår hjärna uppfattar som spetsar.

Samma effekt uppstår i Hubble-teleskopets kamera, vilket gör att även den visar spetsiga stjärnor.

Julens pynt av verkligheten

hjärta julgranskula
© Shutterstock

Hjärtan är traditionella dekorationer på granen i många länder, så även Sverige. Men den klassiska julhjärtformen har väldigt lite gemensamt med exempelvis ett mänskligt hjärta.

snefnug julekugle
© Shutterstock

Snöflingan är också en populär dekoration, och den hexagonala formen är hämtad från de riktiga kristallerna. I naturen är de dock ofta skeva och har avbrutna grenar.