NASA

Enorm asteroid tittar upp över horisonten

Januari 2023: Den gigantiska asteroiden Pallas är dryg 500 kilometer i diameter, och just nu är den så nära jorden som den kan komma. Vi guidar dig till hur du hittar den imponerande himlakroppen.

OM PALLASASTEROIDEN

Asteroiden Pallas är det tredje största objektet i asteroidbältet och det andra som upptäckts – därav det officiella namnet ”2 Pallas”.

Den tyska astronomen Wilhelm Olbers upptäckte asteroiden den 28 mars 1802 och den är uppkallad efter vishetens gudinna, Pallas Athena. Pallas är i opposition just nu, vilket betyder att den är i linje med jorden och solen och är så nära oss som den kan komma i sin bana runt solen – med ett avstånd till jorden på bara cirka 210 miljoner kilometer.

Meteoriter av typen kolkondriter kan härstamma från kollisioner mellan Pallas och andra asteroider.

© Jesper Grønne, Meteorites.dk

Pallas är drygt 500 kilometer i diameter och består av stenar som vi också hittar i en sällsynt typ av meteoriter som kallas kolkondriter.

De innehåller små kulor av material som har samlats runt det ursprungliga stjärndammet som solsystemet bildades av, inklusive organiska aminosyror och vattenhaltiga mineraler.

GUIDE TILL ASTEROIDEN PALLAS

Pallas går att se mot söder på cirka 30 graders höjd natten till den 12 september.

©

Så gör du:

Var och när?

För att hitta asteroiden Pallas ska du rikta din handkikare eller ditt teleskop i sydlig riktning natten mellan den 15 och den 15 januari.

Omkring midnatt befinner den sig rakt söderut, strax ovanför horisonten. Chansen för att få se den är störst i södra delen av landet.

Synbarhet?

Det är bäst om du hittar en mörk plats utan artificiellt ljus och med fri sikt mot horisonten, gärna på en höjd i landskapet. Använd en kompass för att hitta söder, eller leta upp Polstjärnan först, och rikta därefter blicken i motsatt riktning.