Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad är en supernova?

Man hör ofta talas om supernovor. Vad är det, och hur uppstår de?

Shutterstock

En supernova är en stjärnas definitiva undergång i en domedagsexplosion. Vid explosionen frigörs all den energi som det annars skulle ha tagit stjärnan flera miljarder år att avge. Därför ökar den sin ljusstyrka enormt och kan kortvarigt överglänsa en hel galax. Explosionen utlöses, när en tung stjärna inte längre klarar av att bära sin egen vikt.

Stjärnan kollapsar, eftersom det inte finns mer energi i dess inre som kan motverka tyngdkraften. När stjärnan bryter samman, startar den frigjorda tyngdenergin ett ragnarök av nya kärnreaktioner, som i själva verket omvandlar stjärnan till en stor vätebomb. Ordet ”nova”, som betyder ny, stammar från Tycho Brahes bok ”De nova stella” från 1573.

Tycho Brahe trodde att han såg en helt ny stjärna, men egentligen var det en befintlig stjärna, som plötsligt lyste upp. Idag används nova om ett mindre ljusutbrott från en stjärna, medan en supernova är en explosion.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj