Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Red giant
Universum - Stjärnor

Vad är en röd jätte?

När en stjärna som solen får slut på bränsle, slocknar den, men vissa av dessa stjärnor har ett extra kort i ärmen.

I de allra flesta av universums stjärnor genereras energin, när väteatomer smälter samman och förvandlas till heliumatomer i stjärnans kärna. Tyngdkraften pressar ihop gaserna i stjärnan, så att trycket och temperaturen i dess inre blir så höga att denna fusionsprocess kan ske. En stjärna som solen brinner stilla och lugnt i flera miljarder år. Så småningom tar dock bränslet i solens kärna slut. Vätet är då förbrukat, och det kommer bara att finnas helium kvar. Detta sker om sex miljarder år.

Mellanstora stjärnor som solen har dock ett extra trumfkort i ärmen, så att de inte bara brinner ut, när vätet i kärnan har tagit slut. Kärnan av helium faller nämligen samman, när det inte längre finns fusionskraft för att motstå tyngdkraften, och detta får temperaturen att stiga. Värmen strålar ut till det väte som fortfarande finns utanför kärnan, vilket sätter igång sammansmältningen av vätekärnor.

I ett skal runt kärnan fusionerar väte till helium. När detta sker, svullnar stjärnan upp kraftigt och blir många gånger större. I gengäld sjunker temperaturen på stjärnans yta, och därigenom förändras även dess färg. Den blir mer rödaktig, och stjärnan blir således en röd jätte. Temperaturen i kärnan kan bli så hög att helium fusionerar till kol, men till sist brinner stjärnan ut, och det mesta av dess materia slutar som en nebulosa.

Läs också:

stjärnhimlen

Klotrund stjärnhop glittrar på himlen

2 minuter
Stjärnbilden Lilla hunden på himlen
Stjärnbilder

Stjärnbilden Lilla hunden har en döende stjärna

5 minuter
erg chech 002, meteorit, äldsta, sten, rekord, Sahara, Algeriet
Jorden

4,6 miljarder år gammal meteorit är äldre än jorden

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj