Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum - Stjärnor

Vad är en neutronstjärna?

En neutronstjärna är – som namnet säger – en stjärna uppbyggd av neutroner. Tätheten i neutronmaterien är så stor att det motsvarar en supertanker sammanpressad till ett knappnålshuvud. Trots att en neutronstjärna i regel har en diameter på tolv kilometer innehåller den ofta två–tre gånger så mycket massa som solen. Neutronstjärnor anses vara det som finns kvar, när en vanlig stjärna avslutar sitt liv som supernova. I en supernovaexplosion blåser en stjärna först bort sina yttre lager, varvid det uppstår en mycket kompakt stjärna av den sort som kallas för en vit dvärg. Så småningom passerar den vita dvärgen en kritisk gräns för sin storlek och kollapsar. Vid kollapsen pressas materien samman så mycket att dess elektroner tas upp i atomkärnornas protoner, och för varje sådant upptagande bildas det en neutron. En neutronstjärna kan därför även uppfattas som en gigantisk atomkärna uteslutande bestående av neutroner. Av dess extrema täthet kan man även se hur tät materien i en atomkärna är. Neutronstjärnor är svåra att observera, eftersom de är så små. De kan dock ofta påvisas genom att de sänder ut sin strålning som en puls, ungefär som ett fyrtorn. Mängden strålning som skickas ut hänger ihop med stjärnans rotation, som kan vara flera hundra varv i sekunden.

Läs också:

Stjärnor

Hur kan neutronstjärnor lysa?

1 minut
Stjärnor

Hela januari: Stjärnorna blinkar i färg

3 minuter
Neutronstjärnor kolliderar
Stjärnor

Kollision mellan neutronstjärnor försätter astronomer i extas

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj