Upplev tusentals stjärnor i en enda liten klump

I slutet av maj 2022: Nästan 3 000 stjärnor samlas i en klump kallad Vildandshopen – och just nu kan du se den genom en vanlig kikare.

Om Messier 11

2 900 tätt packade stjärnor. Nu har du chansen att få uppleva en av Vintergatans mest massiva så kallade öppna stjärnhopar med hjälp av en vanlig stjärnkikare.

Hopen heter Messier 11 men kallas även för Vildandshopen eftersom den i små teleskop får en triangelform som påminner om formen på en flock flygande vildänder.

Alltsedan stjärnorna i Messier 11 skapades för cirka 316 miljoner år sedan har de varit sammanbundna av gravitationen.

Men precis som i andra öppna stjärnhopar glider stjärnorna långsamt ifrån varandra, och om några få miljoner år kommer de inte längre att hålla ihop.

Alla stjärnorna i hopen har samma ålder, men 2018 upptäckte astronomerna att vissa åldras snabbare än andra eftersom de roterar långsammare runt sig själva.

Guide till Messier 11

©

Var och när?

Stjärnhopen Messier 11 går att se på himlen större delen av maj, men förhållandena är som bäst runt nymåne den 30 maj då ljuset från månen stör utsikten som minst.

Klockan 02 hittar du Messier 11 cirka 25 grader över horisonten, syd-sydost – strax till höger om stjärnbilden Örnen som du hittar med hjälp av den starkt lysande stjärnan Altair.

Synlighet?

Under mörka förhållanden går Messier 11 att se med blotta ögat, men annars behövs en vanlig handkikare. I kikaren ser stjärnhopen ut som en något disig, triangelformad stjärna.