Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Illustration av en avlägsen galax

Upplev galaxernas kosmiska kamp

GALAXGUIDE: I hundratals miljoner år har Malströmsgalaxen befunnit sig i ett kosmiskt slagsmål med sin mindre följeslagare, galaxen NGC 5195. Kampen har skapat en av stjärnhimlens mest markanta spiralgalaxer och i mars kan du se den spektakulära föreställningen med dina egna ögon.

Shutterstock

Om den galaktiska kampen

Samtidigt som jordens djur tog sina första steg på havsbotten för en halv miljard år sedan stötte galaxen NGC 5195 rakt in i sin stora granne Malströmsgalaxen.

Några hundra miljoner år senare kolliderade de båda galaxerna igen.

Illustration av en avlägsen galax
© Shutterstock

Den ihållande kampen mellan de två galaxerna har bidragit till formen på Malströmsgalaxens markanta spiralarmar.

NGC 5195:s gravitation skickar fortfarande vågor genom grannens gasmoln så att dessa drar sig samman till kompakta, ljusröda klumpar och bildar stjärnor i en ovanligt hög takt.

De nya, blåaktiga stjärnorna blåser med tiden bort den ljusröda gasen.

Kollisioner bildar spiralarmar

Gigantiska, roterande moln av stjärnor, damm och gas kolliderar med varandra och bildar spiralformade galaxer.

NGC 5195 ligger i dag strax bakom Malströmsgalaxen – sett från jorden – och de två galaxerna är ihopkopplade av en bro av damm.

De befinner sig cirka 25 miljoner ljusår från oss, men en mörk kväll kan du se dem med en vanlig kikare. Malströmsgalaxens kärna är extra tydlig.

Den lyser cirka 100 miljoner gånger starkare än solen – dels för att koncentrationen av stjärnor är extremt hög, dels för att det svarta hålet i galaxens mitt orsakar frisättning av enorma mängder energi.

Galaxguide

© Stellarium

  • NÄR?

    Malströmsgalaxen går att se hela året, men den står särskilt högt på våren då himlen också är tillräckligt mörk. Vid nymåne den 13 mars är chansen stor att du får syn på galaxen.

  • VAR?

    Du hittar Malströmsgalaxen lite ovanför och till höger om den yttersta stjärnan i Karlavagnens dragstång. Klockan 23 är galaxen cirka 65 grader över den östra horisonten.

  • HUR?

    Utan störande ljus går det att med en handkikare se Malströmsgalaxen och dess följeslagare som dimmiga ljusfläckar. Med ett litet teleskop kan du urskilja de markanta spiralarmarna.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj