JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Unga jättestjärnor bränner hål i nebulosa

STJÄRNGUIDE: Stjärnorna i Rosettnebulosans stjärnhop NGC 2244 är så pass fulla av energi att de har bränt hål i sitt eget hem. Upplev jättestjärnorna i den mörka vinternatten.

De är bara en tusendel så gamla som solen men lyser 400 000 gånger starkare än vår stjärna.

Stjärnorna i Rosettnebulosans stjärnhop NGC 2244 är så fulla av energi att de har bränt hål i själva nebulosan.

De beror på att stjärnhopen innehåller flera så kallade 0-stjärnor som är upp emot 60 gånger tyngre än solen och producerar mängder av strålning och stjärnvindar – en ström av laddade partiklar, främst protoner och elektroner som konstant skickas ut från stjärnor.

Det är dessa stjärnvindar som har lett till att det stora hålrummet har bildats i Rosettnebulosan och strålningen gör att den lyser röd.

Rosettnebulosan befinner sig cirka 5 000 ljusår från jorden och är ungefär 13 ljusår i diameter. Massan är 10 000 gånger större än solens massa.

Under en klar vinternatt råder ofta perfekta förhållanden för att se den relativt unga stjärnhopen. Med lite tur ser du även själva Rosettnebulosan.

Guide till Rosettnebulosans stjärnhop

NGC 2244 stjernekort

Stjärnhopen återfinns cirka 30 grader upp på himlen i sydostlig riktning.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

VAR OCH NÄR?

En mörk vinternatt, exempelvis den 14 december, är perfekt om du vill se stjärnhopen NGC 2244. Klockan 23 hittar du den i sydostlig riktning cirka 30 grader över horisonten.

SYNBARHET?

Stjärnhopen är synlig med blotta ögat men du ser den bättre med hjälp av en vanlig kikare. Om det behövs kan du eventuellt stödja kikaren mot ett träd för att få en skarpare bild (i siktet, nära stjärnbilden enhörningen).

Vill du se själva Rosettnebulosan behövs det mer än en kikare. Placera en kamera på ett teleskop och ta bilden. Då framstår nebulosan som ett rödaktigt moln på natthimlen.