Tusentals meteorer målar himlen

Kometen Swift-Tuttle är det största objekt som regelbundet kommer nära jorden. Just nu befinner sig vår planet mitt i de rester som kometen har lämnat i vårt område. Resultatet av det är årets kanske mest spektakulära meteorregn och det är som mest intensivt natten mellan den 12 och 13 augusti.

Shutterstock

Under de två kommande nätterna lyser årets största meteorsvärm, Perseiderna, upp natthimlen med en spektakulär stjärnfallsshow.

Perseiderna når sin topp i mitten av augusti, då resterna av kometen Swift-Tuttle brinner upp på natthimlen då de träffar jordens atmosfär i cirka 200 000 kilometer i timmen.

Det är därför det är du och dina närmaste ut på en mycket speciell upplevelse i det glittrande mörkret.

OM PERSEIDERNA

Kometen Swift-Tuttle tar vägen förbi det inre solsystemet, mellan solen och Jupiter, vart 133 år.

Vi kommer inte att få se den igen förrän år 2126 – men just nu passerar jorden rakt igenom det spår av stoft och småsten som kometen har lämnat efter sig.

Swift-Tuttles rester ligger som ett permanent band tvärs över hela solsystemet, och när jorden ramlar in i bandet varje sommar förvandlas stoftet och småstenarna till ett festfyrverkeri på himlen.

De små kometdelarna störtar in i vår atmosfär och ger upphov till årets kanske mest spektakulära meteorregn: Perseiderna.

Jorden korsar kometens bana

1 / 2

undefined

12

Kometer kretsar runt solen precis som planeter, men kometernas banor korsar planeternas. Därför hamnar jorden ofta mitt i de rester som kometerna lämnar efter sig.

© Thomas Schou

Upplev 100 stjärnfall i timmen

Perseiderna träffar jordens atmosfär med en hastighet på 60 kilometer i sekunden. Det leder till att luften framför dem pressas samman och värms upp till över 1 000 grader.

De höga temperaturerna får meteorerna att brinna upp och det är dessa brinnande partiklar vi ser som stjärnfall.

En vanlig kväll kan du normalt se mellan två och åtta stjärnfall i timmen, men när Perseiderna kulminerar natten mellan den 12 och 13 augusti kan du ibland se 100 stjärnfall i timmen beroende på väderförhållandena.

GUIDE TILL PERSEIDERNA

GÖR SÅ HÄR

  • VAR OCH NÄR?

    Natten mellan den 12 och 13 augusti kulminerar meteorsvärmen Perseiderna. Vänta tills himlen har blivit riktigt mörk. Antalet stjärnfall ökar under natten.

  • SYNLIGHET?

    Perseiderna ser ut att ha sitt ursprung från en punkt på himlen i nordostlig riktning, men de uppträder överallt på himlen. Månens kraftiga sken överstrålar de svagaste stjärnfallen.

    Om du vill ta bilder av stjärnfallen kan du använda ett stativ, ett brett vidvinkelobjektiv och en intervallutlösare till kameran så att den själv tar bilder medan du njuter av föreställningen.

Läs också:

Stjärnor

Vintergatans kärna lyser upp natthimlen

1 minut
Meteorer
Meteor

Den 22 oktober: Komet duschar jorden i stjärnfall

3 minuter
Röd nova
Stjärnor

Röd nova intar natthimlen 2022

0 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!