Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Heavy star
Universum - Stjärnor

Vad består en tung stjärna av?

Jag har läst en del om tunga stjärnor, men vad består dessa stjärnor egentligen av? Och vilka processer är det som pågår inuti dem?

En stjärna blir till

En stjärna föds när ett stort moln av gas och stoft kollapsar under den egna gravitationen. Trycket och temperaturen stiger så våldsamt i mitten att vätekärnor smälter samman (fusionerar). Vid den här tidpunkten i stjärnans liv fusionerar väte till helium och stora mängder energi frigörs.

En tung stjärna har större massa än solen

En stjärna med en massa som är åtta gånger större än solens massa kallas för en tung stjärna. Trycket och temperaturen i kärnan beror på stjärnans massa: Ju större massa, desto snabbare fusionerar vätet. Därefter börjar helium att fusionera till kol och syre i kärnan, medan vätekärnorna smälter samman i ett skal runt om.

Kärnan krymper

När heliumet är slut faller kärnan samman vilket får trycket och temperaturen att öka kraftigt. Kärnan krymper och dess densitet ökar enormt. Nu kommer turen till kolet som fusionerar i kärnan, medan heliumfusionerna tar plats i ett skal runt om.

Fusioner i flera skikt

Processen fortsätter och allt tyngre ämnen bildas i fusionsprocesser i stjärnans kärna. Det uppstår en struktur som hos en lök, där fusionerna sker mellan de olika skikten. Detta är början på slutet för stjärnan.

Supernovaexplosion

Efter kolet är det dags för neon, därefter syre och så småningom kisel att fusionera. I kiselfusionerna bildas radioaktivt nickel, som snabbt faller sönder till järn. Kärnan är nu tömd på energi och den tunga stjärnans kärna består av massivt järn som till slut kollapsar varpå stjärnan exploderar som en supernova.

Läs mer om grundämnen.

Läs också:

Stjärnor

Hela januari: Stjärnorna blinkar i färg

3 minuter
Stjärnor

Stämmer det verkligen att stjärnorna blinkar?

3 minuter
Stjärnor

Hela maj: Kom nära inpå Karlavagnens sexdubbla stjärna

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj