Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gigantisk bokstav visar sig på stjärnhimlen

STJÄRNGUIDE: I mitten av november blir en del av stjärnhimlen mörk. Det beror på att nebulosorna B142 och B143 – även kallade Barnards E-nebulosa – blir synliga. De är så täta att inget ljus släpps ut från de bakomliggande stjärnorna och de framstår därför som en svart fläck på himlen.

Chris Cook/NASA

Om stjernetågerne

Imitten av november kan du uppleva mörka nebulosor – områden i rymden utanför solsystemet som främst består av stoft och gas.

Nebulosorna sänder inte ut ljus och därför ser vi dem endast på grund av att de blockerar ljuset från bakomliggande stjärnor.

I de mörka nebulosorna föds stjärnor och de innehåller således väte, helium och andra molekylära föreningar som stjärnor består av.

Vanligtvis bildas de av resterna av en supernovaexplosion eller en hypernovaexplosion.

Även om områdena ser tomma ut är de i själva verket de tätaste delarna av gigantiska molekylära nebulosor som består av tätt packade stoft- och gaspartiklar.

Stoftpartiklarna är ofta mindre än en mikrometer och den storleken gör att nebulosans partiklar effektivt blockerar ljuset från stjärnorna bakom.

Bakom fenomenet: Nebulosornas innehåll bestämmer färgen

Nebulosans innehåll avgör hur de ser ut för osshär på jorden. Det finns flera olika typer, men dessa tre tillhör de vanligaste.

E-nebulosan befinner sig cirka 2 000 ljusår från jorden och har fått sitt namn på grund av det karakteristiska E som de båda nebulosorna utgör tillsammans.

Nebulosan är uppkallad efter den amerikanske astronomen Edward Emerson Barnard (1857-1923) som katalogiserade många mörka nebulosor runt år 1900, däribland B142 och B143 som går att betrakta på kvällen i mitten av november.

Guide till nebulosorna

© Stellarium

  • VAR OCH NÄR?

    Runt nymåne i mitten av november vandrar nebulosorna från cirka 35 graders höjd sydväst och ned mot horisonten i väst (i närheten av stjärnbilden Örnen - se siktet). Nebulosorna syns bäst först på kvällen.

  • SYNLIGHET?

    Om du befinner dig på ett tillräckligt mörkt ställe kommer nebulosorna att vara synliga med hjälp av en vanlig handkikare. Det krävs dock en alldeles stjärnklar himmel för att få syn på dem.

    Barnards E-nebulosa är cirka dubbelt så bred som månen på himlen, och om du vill ta bilder av de båda nebulosorna kan du göra det med hjälp av ett motorstyrt teleobjektiv.

Läs också:

Merkurius

I slutet av januari: Solsystemets lilleputt tronar fram på himlen

3 minuter
Stjärnor

Den 20 juli: Söderns nebulosor kommer på besök

3 minuter
Stjärnor

I mitten av januari: Se jordens närmaste nebulosa med blotta ögat

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj