Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjärnornas färger avslöjar deras temperatur

STJÄRNGUIDE: Röda, gula och blå. En klar vinterkväll går det att med blotta ögat se upp emot 2 700 stjärnor – och om du tittar noga kan du se att de har olika färg. Färgen avslöjar temperaturen på stjärnans yta samt vilken typ av stjärna det rör sig om.

OM STJÄRNORNAS FÄRGER

Januaris mörka vinternätter är ett bra tillfälle att ta en titt på det ljus som stjärnorna sänder ut.

Vid den här tiden vetter norra halvklotet bort från solen och nattens stjärnor framträder därför starkare.

Stjärnornas färger avslöjar nämligen deras temperatur genom att de kallaste och äldsta stjärnorna är rödaktiga, medan de varmaste, yngsta stjärnorna är blåaktiga. Det blå ljuset är mer energirikt än det röda, och ju varmare en stjärna är desto mer av det blå ljuset sänder den ut.

Mätning av stjärnors temperatur är en av de bästa metoderna för att få veta mer om stjärnorna.

Genom att jämföra temperaturen med stjärnans totala energiutstrålning kan forskarna ta reda på vilken typ av stjärna det rör sig om och hur långt den nått i sitt liv.

Du kan ta tempen på stjärnorna

Vid första ögonkastet ser de vita ut men vid en närmare titt kan du se ett brett spektrum av färger bland stjärnorna.

 • Y-axeln: Stjärnornas energiutstrålning i förhållande till solen
 • X-axeln: Stjärnornas yttemperatur (°C)

När stjärnornas temperatur och energiutstrålning förs in i ett diagram kommer de flesta stjärnorna att lägga sig på den så kallade huvudserien – dessa stjärnor är i färd med att fusionera väte till helium och är därför fort-farande mitt i livet.

En grupp stjärnor, så kallade superjättar, hamnar längst upp i diagrammet. Dessa stjärnor har använt upp vätet i sin kärna och omvandlas senare till supernovor. De lite mindre så kallade röda jättarna kommer i slutändan att bli planetariska nebulosor och dö som vita dvärgar.

GUIDE: TVÅ FÄRGRIKA STJÄRNOR

© Stellarium

SÅ GÖR DU

 • VAR OCH NÄR?

  I januari är det under hela natten fri sikt mot ett antal stjärnor som tydligt illustrerar skillnaden i stjärnornas färger.

  Klockan 06.00 hittar du stjärnorna Theta Coronae Borealis och Arcturus halvvägs upp på den sydöstra himlen.

  Den förstnämnda är 15 000 grader varm och därför blåaktig medan den sistnämnda är en gigantisk röd stjärna som ”bara” är drygt 4 000 grader varm.

 • SYNLIGHET?

  Se till att ha fri utsikt mot himlen så blir det lättare att tydligt se skillnad på stjärnornas färger. Du bör därför undvika molniga nätter och ljusföroreningar från trafik och städer.

  Ta en kikare och zooma ut ur fokus en smula. Då förvandlas de små, skarpa stjärnorna till lite större, diffusa ljusfläckar vilket gör det lättare att uppfatta stjärnornas olika färger.

Läs också:

Stjärnor

14 juli: Kolla in Jupiter och dess fyra största månar

9 minuter
Stjärnor

Stämmer det verkligen att stjärnorna blinkar?

3 minuter
Stjärnor

September: Gåtfull stjärna blinkar på natthimlen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj