Shutterstock
Solen på mørk baggrund

Stjärnorna bekänner färg

Röda, gula och blå. En klar och mörk kväll går det att med blotta ögat få syn på upp emot 4 500 stjärnor – och om du tittar noga kan du se att de har olika färg. Färgen avslöjar temperaturen på stjärnans yta samt vilken typ av stjärna det rör sig om.

Stjärnor sänder ut ljus på grund av värmen på ytan, och stjärnornas temperatur avspeglas i färgen på dess ljus.

Precis som järn går från att vara rödglödgande till att vara blåaktigt och sedan vitglödgande när det värms upp är de kallaste stjärnorna röda medan de varmaste är blå.

Att mäta stjärnors temperatur är en av de bästa metoderna för att införskaffa information om stjärnorna.

Genom att jämföra temperaturen med stjärnans totala energiutstrålning – som bland annat avslöjar en del om stjärnans storlek – får forskarna mer information om stjärntypen och hur långt den har nått i sitt liv.

När stjärnornas temperatur och energiutstrålning förs in i ett diagram kommer de flesta stjärnorna att lägga sig på den så kallade huvudserien.

Dessa stjärnor är i färd med att fusionera väte till helium och är därför fort-farande mitt i livet. En grupp stjärnor, så kallade superjättar, hamnar längst upp i diagrammet.

Dessa stjärnor har använt upp vätet i sin kärna och omvandlas senare till supernovor. De lite mindre så kallade röda jättarna kommer i slutändan att bli planetariska nebulosor och dö som vita dvärgar.

Stjärnhimlen i januari - stjärnornas färger
© Illustreret Videnskab

Du kan ta tempen på stjärnorna

Vid första ögonkastet ser de vita ut men vid en närmare titt kan du se ett brett spektrum av färger bland stjärnorna.

  • Y-axeln: Stjärnornas energiutstrålning jämfört med solens.
  • X-axeln: Stjärnornas yttemperatur (°C).

Guide till stjärnhimlen

Stjernekort
© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

SÅ GÖR DU

VAR OCH NÄR?

I februari har du fri sikt mot en mängd olika stjärnor i olika färger hela natten. Vid midnatt kan du exempelvis se de färgstarka stjärnorna Theta Coronae Borealis och Arcturus.

Du hittar de två stjärnorna 20-25 grader uppe på himlen i öst. Theta Coronae Borealis är 15 000 grader varm och blåaktig, medan Arcturus bara är 4 000 grader varm och därför rödaktig.

SYNLIGHET

Ta en kikare och zooma ut ur fokus en smula. Då förvandlas de små, skarpa stjärnorna till lite större, diffusa ljusfläckar, vilket gör det lättare att uppfatta deras olika färger.