Vår nya masterclass tar dig närmare stjärnorna

Med Illustrerad Vetenskaps nya masterclass "Din guide till stjärnhimlen" får du allt du behöver för att utforska natthimlen.

En meteorsvärm faller in i atmosfären. En rymdstation passerar och ett svart hål överglänser vår galax. Men du ser bara Karlavagnen.

Lyckligtvis kan du ändra på det nu.

Med vår nya masterclass "Din guide till stjärnhimlen" tar vi med dig in i universum.

Under tre månader lär vi dig hur man navigerar i natthimlen och upptäcker fantastiska fenomen och himlakroppar. Du kommer att bli expert på allt från kvasarer och norrsken till svarta hål. Naturligtvis kommer vi att se till att du får veta när något händer på himlen ovanför oss som du absolut inte får missa.

Kort sagt, detta är genvägen till några års astronomistudier och den ultimata guiden till sommarens stjärnhimlen 2021.

Vår masterclass pågår under tre månader och vi börjar den 1 maj.

Det kostar 249 kronor att delta och sista dagen för anmälning är den 5 maj. Vill du vara med? I så fall ska du anmäla dig nu.

Alla kan delta

Vi har bara ett krav på dig som deltagare och det är att du vill uppleva stjärnhimlen.

Det finns inget krav på utrustning. De allra flesta fenomen som vi presenterar för dig kommer du att kunna se med blotta ögat eller en vanlig kikare. Bara ett fåtal kommer att behöva ett teleskop.

Det spelar alltså ingen roll om du bara kan peka ut månen på natthimlen eller redan har fullständig koll på klotformiga stjärnhopar och meteorsvärmar. Alla kan delta i och lära av vår masterclass.

Om du är helt ny på natthimlen kommer du att få verktyg för att kunna orientera dig bland planeter, stjärnor och månar innan astronomiska händelser äger rum.

Om du är mer erfaren kan du dyka in i guidens 24 fenomen som omfattar kvasaren 3C 275, den öppna stjärnhopen M11 och lysande nattmoln. Du kan också gå på djupet med spännande astronomiska fenomen såsom svarta hål och solförmörkelser. Det är bara att luta dig tillbaka och njuta av att vi berättar när din favorithimlakropp lyser upp som starkast i mörkret.

Guide till stjärnhimlen i fickan

Din guide till stjärnhimlen bjuder på sju evenemang varje månad som du kommer att lära dig mer om och få möjlighet att uppleva på himlen. Vi kommer naturligtvis att meddela dig när du ska gå ut och titta uppåt så att du inte missar något.

Dessutom kommer du i vår masterclass att kunna fördjupa dig i spännande astronomiskt extramaterial och du kan komma åt det via din mobil, surfplatta eller dator. På så sätt kan du lära dig om nebulosor och meteorskurar när de dyker upp. Du kan också välja att förbereda dig på din dator innan du tar in tystnaden i mörkret och det universum som glänser framför dig.

Kom ihåg att anmälningen stängs den 5 maj. Anmäl dig redan nu och se fram emot att komma närmre stjärnhimlen ovanför dig.