Titta uppåt: Himlens sju systrar lyser i blått

Plejadernas sju blå stjärnor satte fart på våra förfäders fantasi – och just nu kan de se dem med dina egna ögon. Vi visar dig vägen till det vackra fenomenet.

Plejaderne

Stjernehoben Plejaderne bevæger sig igennem en blå sky af gas.

© Shutterstock

Stjärnhopen Plejaderna har inspirerat myter hos många folkgrupper, bland annat mayaner och perser. I forntidens Grekland för knappt 3 000 år sedan gav Plejaderna upphov till myten om sju systrar med samma namn. De blev förvandlades enligt myten till stjärnor av Zeus för att trösta deras far, Atlas, som tvingades att bära himlen på sina axlar.

I själva verket är Plejaderna en så kallad stjärnhop, som förutom de sju kända stjärnorna innehåller mer än 1 000 stjärnor.

Precis som andra stjärnhopar bildades Plejadernas alla stjärnor i samma gasmoln – det skedde för cirka 115 miljoner år sedan. Det ursprungliga gasmolnet har försvunnit sedan dess, men stjärnorna har förflyttat sig in i ett nytt moln, som ser ut som en blåaktig dimma runt stjärnorna.

Plejadernas sju systrar är synliga på hösten och vintern och syns lätt med blotta ögat.

GUIDE TILL FENOMENET

Plejaderna
© Jesper Grønne

Gör så här

Var och när?

Plejaderna syns hela månaden men syns tydligast natten efter den 15 september, då månens ljus inte stör. Klockan ett står stjärnhopenb cirka 30 grader ovanför horisonten österut.

Hur?

Plejadernas sju systrar är synliga med blotta ögat, men du ser dem tydligare om du använder en vanlig kikare. Du kan eventuellt ställa kikaren på ett stativ eller stödja den mot en gren.

Om du vill fotografera stjärnhopen och dess gasmoln behöver du ett långt teleobjektiv, lång exponering och motormontering, så att kameran kan följa stjärnhopens färd över himlen.