Titta uppåt: Glittrande svärm av 100 000 stjärnor

Just nu har du chansen att se några av universums äldsta stjärnor – samlade i ett enormt, glittrande klot. Vi visar dig vägen till denna vackra vy.

Klothopen Messier 15 innehåller mer än 100 000 stjärnor som är nästan lika gamla som universum.

© NASA

Klothopar tillhör de vackraste fenomenen på stjärnhimlen. De består alla av många – ofta tusentals – stjärnor som bildades i samma gasmoln och sedan dess har hållit sig tätt intill varandra tack vare deras inbördes attraktionskraft.

Klothopen Messier 15 står just nu högt på himlen och därför har du goda chanser att se den.

Med en ålder på omkring 13,2 miljarder år är den en av de äldsta klothoparna i universum. Den tillhör också de mest tätpackade. Messier 15:s kärna innehåller inte mindre än 30 000 stjärnor innanför bara 22 ljusår – ett kort avstånd astronomiskt sett. Inga andra platser i vår galax – bortsett från i galaxens centrum – finns en så tät mängd stjärnor.

Dessutom innehåller hopen ett flertal intressanta objekt, bland annat resterna av en supernova samt ett svart hål, som är 4 000 gånger tyngre än solen.

Gasmoln föder stjärnhop

När stjärnor föds sker det i enorma gasmoln, där många stjärnor ofta bildas ungefär samtidigt. Därför placerar de sig ofta i grupper.

© Shutterstock

1. Enormt moln bildar stjärnor

Stjärnorna bildas i samma molekylära moln av gas och stoft med en massa som är flera tusen gånger större än solens.

© Shutterstock

2. Stjärnor håller sig fast vid varandra

När gasen är uppvärmd och blåser bort håller de flesta av stjärnorna fortfarande ihop tack vare gravitationskraften.

© Shutterstock

3. Tunga hopar lever i miljardtals år

En del av hoparna har en massa som är tillräckligt stor för att gravitationskraften ska kunna hålla ihop dem i tusentals miljoner år.

© Shutterstock

4. Lätta hopar faller ifrån varandra

Men i de flesta fall är massan så liten att stjärnorna kommer att glida ifrån varandra redan inom loppet av ett par miljoner år.

GUIDE TILL FENOMENET

© Jesper Grønne

Gör så här

När?

Du ser Messier 15 bäst under dagarna kring nymånen den 16 augusti. Klockan 01 hittar du klothopen halvvägs upp på himlen i sydlig riktning – mellan stjärnbilderna Pegasus och Delfinen.

Var?

Titta mot öst-sydöst och sök upp Pegasus tydliga kvadrat. Från kvadratens högra hörn löper det ut en gren av stjärnor, som slutar i en rödaktig stjärna. Lite längre ned till höger finns Messier 15.

Hur?

Använd en vanlig kikare och ta stöd i ett stativ eller mot ett träd. Med Pegasus rödaktiga stjärna i den nedre vänstra delen av kikarens synfält får du lätt syn på Messier 15.