Titta upp: Jungfrun döljer två gigantiska ägg

Två skållheta ägg, vart och ett minst sju gånger tyngre än solen. De gömmer sig i stjärnbilden Jungfrun och du kan se dem i kväll om du följer den här guiden.

Spica Jomfruen
© Pablo Carlos Budassi

Våren är den bästa tiden att titta närmare på stjärnbilden Jungfrun och dess ljusaste – och kanske mest fascinerande – stjärna Spica.

Den bländande stjärnan består egentligen av två stjärnor som kretsar tätt om varandra. Stjärnorna är blåaktiga, väldigt varma och relativt stora eftersom de är sju respektive tio gånger tyngre än solen.

Spica-systemet kan innehålla flera mindre stjärnor, men det är inte möjligt att avgöra med dagens teleskop.

Spicas två stjärnor är inte runda som solen, utan äggformade. Anledningen är att de kretsar väldigt tätt och därmed drar ut varandra i en långsträckt form med spetsarna pekande mot sin partner. Det tar bara fyra dagar för stjärnorna att kretsa runt varandra.

GUIDE TIL FENOMENET

Spica Jomfruen
© Jesper Grønne

Så gör du

Spica syns på himlen under hela maj. Du har goda möjligheter att se den runt klockan 23, då den står relativt högt på himlen – cirka 20 grader över horisonten i sydlig riktning.

Spica lyser starkt och kan lätt ses med blotta ögat. Du kommer dock inte att kunna urskilja Spicas individuella stjärnor. De kretsar så nära att även forskare har svårt att åtskilja dem.

I en kikare eller ett teleskop ser du Spicas blå ljus, som gnistrar genom atmosfärens luftlager. Lite ovanför och till höger om Spica kan du i ett teleskop hitta några av Jungfruns galaxer.