Shutterstock
Leoniderne – stjerneskud

Titta uppåt: Stjärnhimlens snabbaste meteorer kommer i november

De träffar jordens atmosfär i 70 kilometer per sekund och ger oss ett sprakande stjärnfallsregn. Meteorregnet Leoniderna är på väg – och vi guidar dig att uppleva den imponerande ljusshowen.

Under senare hälften av november varje år träffar meteorskuren Leoniderna jordens atmosfär i cirka 70 kilometer per sekund.

Det är 200 gånger snabbare än en gevärskula, vilket gör Leoniderna till de snabbaste meteorerna som regelbundet träffar jorden.

De små eldkloten lyser starkare än något annat på natthimlen med undantag för månen. Ljuset uppstår när meteorerna värmer upp luften runt dem, och beroende på sammansättningen av gaser i luften kan ljuset bland annat ha gröna eller blåaktiga färger.

Leoniderna är rester av kometen 55P/Tempel-Tuttle, som besöker det inre solsystemet – och därmed jordens grannskap – vart 33:e år. Nästa gång är 2031, och då kommer Leoniderna förmodligen att leverera ett extra kraftigt meteorregn.

GUIDE TILL FENOMENET

Stjernehimmel-Leoniderne
©

Så gör du

VAR OCH NÄR?

Leoniderna toppar natten mellan den 17 och 18 november och du ser flest under de tidiga morgontimmarna, mellan klockan 02 och 03. Hitta helst en plats utan ljusföroreningar.

Meteorerna kan dyka upp var som helst på himlen, men ser ut att komma från en punkt 20-30 grader upp mot öster. Den östra halvan av himlen är ett bra ställe att rikta blicken mot.

HUR?

Utrusta dig med tålamod och varma kläder samt en bekväm stol för att uppleva många meteorer. Använd lång slutartid (30 sekunder) och en bred bildvinkel om du vill ta bilder.