På det norra halvklotet innebär februari kyla och mörker. Därför är månaden perfekt för att vända blicken mot stjärnhimlen, som år 2021 erbjuder en mängd vackra, astronomiska upplevelser.
Använd vår guide till stjärnhimlen i februari och ta dig igenom årets andra vintermånad.
Synliga planeter i februari 2021
Mars lyser op på himlen
En av de lättaste himlakropparna att upptäcka just nu är den röda planeten Mars. Planeten är bland de starkast lysande objekten på stjärnhimlen – trots att Mars och jorden för närvarande ligger relativt långt ifrån varandra i sina banor runt solen.
Bara ungefär vartannat år kommer Mars nära oss – det vill säga inom ett avstånd på cirka 100 miljoner kilometer – när solen, jorden och Mars befinner sig på en linje. Men det händer inte i år.
Mars är lätt att känna igen på sitt rödorange sken som uppstår på grund av det roströda dammet på ytan och i planetens atmosfär.
Dammet är rött eftersom Mars yta innehåller relativt stora mängder järnoxid, vilket också ger färg åt bland annat rost och blod.
Mars yta innehåller 18 procent järnoxid, medan siffran på jorden är åtta procent.

Den 18 februari 2021 cirka klockan 21.30 kommer Nasas rover Perseverance landa på Mars enligt forskarnas beräkningar. Du kan dessvärre inte se rovern med ett teleskop. Läs mer om roverns uppdrag på: illvid.dk/Perseverance
Du kan se Mars färg med blotta ögat eller en kikare, men med ett bra teleskop framträder variationen i färgen.
En stor del av planeten är exempelvis täckt av mörka fläckar som är stora slätter av stelnad lava – rester av vulkanisk aktivitet. Vid polerna syns också vita områden som främst består av is av vatten.
Var och när: Klockan 21.30 den 18 februari står Mars cirka 30 grader över horisonten i väst. Planeten syns tydligt som en starkt lysande röd fläck lite
högre upp på himlen än månen.Synlighet: En vanlig kikare gör att färgerna på Mars blir tydligare – särskilt om du låter bilden hamna något ur fokus. Då ser du verkligen den röda planeten.
Synliga stjärnbilder i februari 2021
Jordens rotation kring sin egen axel och dess resa runt solen innebär att de flesta stjärnor och därför stjärnbilder flyttar på sig. Och därför finns det flera konstellationer som vi enbart kan se under vissa tider på året.
Stjärnhimlen i februari bjuder exempelvis på:
- Orion – Det lättaste sättet att hitta stjärnbilden är genom att lokalisera de tre starkast lysande stjärnorna i Orions bälte. Du hittar stjärnbilden i sydöstlig riktning.
- Tvillingarna: Hitta Orion - Tvillingarna ligger något till vänster om stjärnbilden. Du kan också leta upp stjärnbilden Lilla hunden eftersom Tvillingarna ligger söder om stjärnbilden.
- Kusken: Du kan återigen börja vid Orion, eftersom stjärnbilden Kusken befinner sig precis ovanför.
I stjärnbilden Kusken ingår ett smyckeskrin med hundratals gnistrande stjärnor – de så kallade öppna stjärnhoparna. Stjärnhopar är grupper av upp emot hundratals stjärnor som har bildats i samma molekylära gasmoln. I februari är möjligheterna extra goda för att få se tre av dem när stjärnbilden Kusken står högt på himlen varje kväll.

De tre stjärnhoparna innehåller cirka 660 i förväg identifierande stjärnor.
De stjärnhopar som du kan se är Messier 36, Messier 37 och Messier 38, som tillsammans bildar en något bågformad linje över den stora regelbundna pentagonen som är Kusken.
Var och när: Stjärnbilden Kusken syns tydligt dagarna runt den 11 februari, då månens ljus inte stör. Kusken hittar du högt på himlen från det att solen gått ned fram till midnatt. Klockan 22 lyser Kuskens stjärna Capella starkt cirka 65 grader över horisonten i väst-sydvästlig riktning. Hitta den i en kikare, sänk kikaren nedåt vänster – där ser du de tre stjärnhoparna.
Synlighet: På grund av Kuskens höga position på himlen kan du med fördel sitta i en stol där du kan stödja armbågarna på stolens armstöd eller mot kroppen så att bilden i kikaren inte rör sig.
Stjärnbilder som är synliga hela året
Av de 88 officiella stjärnbilderna finns det också några du kan se året runt.
Det beror på att stjärnorna i de stjärnbilderna är så kallade cirkumpolära stjärnor, vilket innebär att de antingen befinner sig nära norra eller södra centrum för himlakropparnas rörelse.
De stjärnbilder du kan se på stjärnhimlen i februari och resten av året är:
- Cassiopeia - Stjärnbilden är lätt att hitta, eftersom den liknar bokstaven "W".
- Cepheus - Stjärnbilden ligger bredvid Cassiopeia och är nära Polstjärnan.
- Lilla björnen - Lilla björnen innehåller Polstjärnan och liknar Karlavagnen mycket – fast med ett "handtag" som går uppåt i stället för nedåt.
- Stora björnen - Karlavagnen är en del av Stora björnen, så om du hittar det stjärnmönstret, har du också hittat stjärnbilden.
- Draken - Stjärnbilden ligger bredvid Cepheus och under Lilla björnen.
Särskilda fenomen i februari 2021
Vanlig kikare avslöjar gigantisk asteroid
En enorm asteroid - 140 kilometer i diameter - kan just nu ses på stjärnhimlen med vanlig kikare.
Den stora kosmiska stenen, som har fått namnet 18 Melpomene, befinner sig för närvarande relativt nära jorden - bara 212 miljoner kilometer bort - och ligger i linje med vår planet och solen.
Dessa förhållanden innebär att asteroiden lyser extra starkt och därmed är lättare att se.

18 Melpomene är en av de största asteroiderna i solsystemet.
18 Melpomene ligger mellan Mars och Jupiter i asteroidbältet, som innehåller miljontals asteroider. Cirka 99 procent av asteroiderna är mindre än 18 Melpomene.
Dess omloppstid runt solen är 3,48 år. Namnet Melpomene kommer från den grekiska musan för tragedin, och siffran 18 hänvisar till att objektet var den 18:e asteroiden som forskarna upptäckte, vilket de gjorde redan 1852.
Var och när: Den 3 februari är hela den sidan av asteroiden 18 Melpomene som är vänd mot jorden upplyst av solen. Jämfört med andra asteroider lyser den gigantiska stenen därför starkt på himlen. Hitta en plats utan ljusföroreningar och titta mot syd-sydost klockan 23. 18 Melpomene befinner sig cirka 40 grader över horisonten i nedersta vänstra hörnet av stjärnbilden Kräftan.
Synlighet: Asteroidens ljusstyrka är hög för en asteroid, men låg jämfört med stjärnorna på himlen. Du kan inte se den med blotta ögat, men den blir synlig med en bra handkikare.
Andromedagalaxen syns i februari
I februari är chanserna goda för att se Vintergatans närmaste granne, Andromedagalaxen.
Galaxen ligger 25,5 triljoner kilometer – eller 2,7 miljoner ljusår – från jorden och det är ett fantastiskt avlägset himlafenomen som du kan observera med blotta ögat.
Med sina en biljon stjärnor är Andromedagalaxen inte bara dubbelt så stor som vår galax Vintergatan utan också den största galaxen i den Lokala galaxhopen – den galaxhop som även Vintergatan tillhör.

Vintergatan och Andromedagalaxen kommer att kollidera med varandra om cirka fyra miljarder år.
Hopen består av 30–40 galaxer, det vill säga samlingar av stjärnor som hålls ihop genom sin inbördes gravitation.
Galaxerna Vintergatan och Andromeda påminner om varandra. Bägge är så kallade spiralgalaxer och båda är dessutom omgivna av en lysande ring (en halo) av klotformiga stjärnhopar som påminner om varandra både till utseende och struktur.
Var och när: Hela februari hittar du Andromedagalaxen 25-40 grader över den väst-nordvästra horisonten klockan 21. Under kvällen och natten rör den sig nedåt på himlen.
Synlighet: Utan teleskop kan du bara se galaxens centrala kärna som består av miljontals sammanhängande stjärnor. Dess fulla omfång går först att se med ett stort teleskop.Om du vill du ta bilder av Andromeda kan du montera en systemkamera med teleobjektiv på teleskopet. Teleskopet behöver ha ett kamerafäste och en motor som följer himlens rörelse.