ESA
Tjurjumov-Gerasimenko foto af kometen

Solsystemets badanka simmar förbi på nära håll

STJÄRNGUIDE: Just nu kan du hitta solsystemets märkligaste komet på himlen. Det påminner om en badanka och är den första kometen som vi har landat en sond på.

OM KOMETEN TJURJUMOV-GERASIMENKO

Kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko är känd för sin udda form. Den påminner lite om en badanka och i november simmar den ovanligt nära förbi oss.

Kometen härstammar från solsystemets bildande för 4,6 miljarder år sedan.

Den har befunnit sig i Kuiperbältet utanför planeternas banor större delen av tiden, men har någon gång kastats in i det inre solsystemet där den nu kretsar.

Rosetta-sonden

2014 landade rymdsonden Rosetta en liten modul på Tjurjumov-Gerasimenkos yta.

© ESA

Den fyra kilometer långa kometen roterar runt sig själv på 12,4 timmar och runt solen på 6,45 år.

2014 var kometen målet för rymdsonden Rosetta, som placerade en liten landningsmodul på dess yta - den första kontrollerade landningen på en komet.

Rosetta tog drygt 100 000 bilder av kometen och kretsade nära runt den i två år. Därefter störtade Rosetta ned på kometens yta.

GUIDE TILL KOMETEN

Tjurjumov-Gerasimenko stjernekort

Klockan 01 kan du hitta kometen i öster cirka 30 grader upp på himlen.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

VAR OCH NÄR?

Runt 01-tiden kan du se kometen rakt österut cirka 30 grader upp på himlen. I början av november hittar du den strax under den ljusa stjärnan Pollux i stjärnbilden Tvillingarna.

SYNLIGHET?

I år är kometen ovanligt tydlig och den är synlig under november och december. Med en kikare kan du se själva kometen och i ett teleskop kan du även uppleva en del av kometens svans.

Den 4 november är det nymåne och dagarna därefter är månskenet som minst störande. Du får en optimal bild av kometen om du har möjlighet att undvika artificiellt ljus i närheten.