Shutterstock
Topbillede solformoerkelse

Solar Eclipse 2022: Månen tar en bit ur solen

I höst får du en unik chans att njuta av en solförmörkelse på de nordliga breddgraderna när månen glider framför jorden och skuggar solen. Ta därför på dig ett par solförmörkelseglasögon och njut av dansen mellan solen och månen.

Om solförmörkelsen

En mörk skugga rör sig sakta över den bländande middagssolen. Det är vad du kan få se den 25 oktober när hela Norden kan uppleva en sällsynt solförmörkelse – ett fenomen som uppstår för att månen kastar sin skugga över solen.

Solens diameter är cirka 400 gånger större än månens diameter, men eftersom månen är nästan 400 gånger närmare jorden kan den under rätt förhållanden helt blockera solens ljus i en total solförmörkelse. Men en solförmörkelse kan också vara partiell. Då glider månen framför solen i en något sned vinkel, vilket gör att månen endast täcker en del av solens skiva. Således kommer solen att se ut som en halvmåne när förmörkelsen når sin höjdpunkt.

Solförmörkelsen i oktober är en partiell förmörkelse, men den täcker cirka hälften av solen och är fullt synlig i hela norra Europa. Det betyder att du kan följa den från det att månen skuggar solen för första gången till dess att solens skiva är full igen. Nästa solförmörkelse i Nordeuropa äger rum den 29 mars 2025, men då täcker månen bara en liten del av solen. En total solförmörkelse inträffar inte förrän 2126.

Solen, maanen, jorden
©

Bakom fenomenet: Månen kastar två skuggor

Den yttre delen av månens skugga skapar en partiell förmörkelse. Den innersta delen ger en total eller ringformad förmörkelse.

Sett från den inre delen av månens skugga, umbran, är solförmörkelsen total. Är månen för långt bort för att blockera hela solskivan får vi i stället en ringformad förmörkelse.

Runt umbran ligger en svagare skugga som kallas penumbran. Sett därifrån glider månen inte in helt framför solen – solförmörkelsen blir endast partiell.

Guide till solförmörkelsen

Stjernekort solformoerkelse

Solen står högt på himlen mot söder under förmörkelsen.

©

När?

Sett från Stockholm varar solförmörkelsen mellan klockan 11.07 och kl. 13.16, och solen är täckt till max klockan 12.11. I västra delen i landet sker det hela några minuter tidigare.

Hur?

Använd ett par solförmörkelse-glasögon. De blockerar solens farliga ultravioletta strålar. I annat fall riskerar du att dina ögon skadas allvarligt när du tittar på solförmörkelsen.

Om du vill ta bilder ska du använda ett solfilter framför telelinsen och ställa in manuellt fokus på oändligt avstånd. Justera exponeringen så att den ljusa delen av solskivan inte blir helt vit.