Running Man Nebula closeup

Skuggan av en man som springer i de kosmiska nebulosorna

STJÄRNGUIDE: Just nu har du chans att få se nebulosan som påminner om silhuetten av en man som springer över natthimlen.

OM NEBULOSAN RUNNING MAN NEBULA

Running Man Nebula – eller den nebulosa som påminner om en springande man – kallas även NGC 1977 och Sh2-279.

Tillsammans med de två små nebulosorna NGC 1973 och 1975 utgör den en komplex struktur med blå och röda nebulosor som genomskärs av mörka band av gas och damm.

Det är de mörka banden som tillsammans bildar silhuetten av en man som springer.

Samtliga nebulosor är en del av det stora Orionkomplexet och de befinner sig strax ovanför den stora Orionnebulosan i toppen av Orions svärd, precis under de tre starka bältesstjärnorna.

Running Man Nebula + Orions bælte

Nebulosan Running Man Nebula finns nära de tre distinkta bältestjärnorna i stjärnbilden Orion.

Running Man Nebula återfinns cirka 1 600 ljusår från jorden.

Liksom resten av Orionkomplexet befinner de sig i vårt grannskap, närmare bestämt i samma galaxarm av Vintergatan som vi själva bor i – Orionarmen.

GUIDE TILL NEBUOLSAN

Running man nebula stjernekort

Du kan se Running Man Nebula i söder den 4 december.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

VAR OCH NÄR?

Den 4 december är det nymåne och däromkring stör inte ljuset från månen. Det innebär att chansen är god för att få se nebulosor, särskilt om du kan
undvika artificiellt ljus i närheten.

Klockan 01.00 den 4 december kulminerar Running Man Nebula i söder. Då når nebulosan nattens högsta position på himlen – cirka 30 grader över horisonten.

SYNBARHET?

Den stora Orionnebulosan är synlig med blotta ögat – en bit under de tre distinkta bältesstjärnorna. Running Man Nebula, som du ser bäst med kikare, befinner sig ovanför Orionnebulosan.