Se en rymdstation från ditt eget hem

Ett forskningslaboratorium i rymden – det låter som något väldigt avlägset, men i själva verket kan du se ett sådant genom ditt fönster. Den internationella rymdstationen passerar regelbundet ovanför dig – och du kan upptäcka den om du följer denna guide.

Stjernehimlen, ISS

Om ISS

Med en längd på 109 meter och en vikt på 420 ton är Den internationella rymdstationen, ISS, det största konstgjorda föremålet i rymden. Storleken gjorde att den var för tung för att skickas upp i ett stycke.

I stället skickades stationens moduler upp separat – den första år 1998 – och monterades därefter ute i rymden. ISS fungerar främst som ett forskningslaboratorium och har varit bemannat sedan år 2000 – vanligtvis av sex till sju astronauter åt gången.

Stjernehimlen, astronaut, ISS
©

ISS är konstant i fritt fall

Astronauterna på rymdstationen ISS är tyngdlösa, men faller ständigt nedåt.

Jordens gravitationsfält drar ständigt rymdstationen och allt i den ner mot jorden.

Samtidigt rör sig rymdstationen och allt i den framåt med stor hastighet.

Den kombinerade effekten av de båda krafterna är ett cirkulärt fall som aldrig träffar jorden.

ISS kretsar drygt 400 kilometer ovanför ditt huvud. Trots det är den lätt att upptäcka. När den passerar är den ett av de ljusaste föremålen på natthimlen. Den kan till och med ses från städer som är utsatta för ljusföroreningar. Det starka ljuset beror på att stationens blanka yta reflekterar solens ljus.

Vanligtvis kan du se ISS på himlen minst en gång i månaden, och ibland flera nätter i rad. Den rör sig i nästan 28 000 kilometer i timmen, vilket gör att dess rörelse över himlen är lätt att överblicka. Den höga hastigheten gör att ISS tar 16 varv runt jorden på en dag, och du kan ha turen att se den två gånger på en natt.

Guide till ISS

På Nasas webbplats kan du se var och när ISS är synlig.

©

Så gör du

På webbplatsen spotthestation.nasa.gov kan du se när ISS passerar dig. På vissa ställen i norra Europa syns den i slutet av april och annars dyker den upp flera gånger i maj.

ISS kan ses från de platser på jorden som ligger mellan 63 grader nordlig och sydlig latitud. Om du är längre norrut eller söderut kommer ISS att gömma sig nära eller under horisonten.

Om du vill ta bilder av ISS behöver du ett stativ. Ställ in kamerans slutartid på 4-5 minuter och använd en manuell inställning med låg ISO och nedtoning för att inte överexponera bilden.