Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sällsynt klotformig stjärnhop strålar på himlen

Den är mer än åtta miljarder år gammal, men den står sig än. Stjärnhopen Messier 3:s glittrande massa av stjärnor är en av de vackraste synerna på natthimlen.

NASA/ESA

OM STJÄRNHOPEN

Just nu visar sig en av de starkast lysande stjärnhoparna i Vintergatan på himlen, nämligen den klotformiga stjärnhopen Messier 3. Tillsammans med övriga klotformiga stjärnhopar bildades den i galaxernas ungdom när det fanns stora mängder vätgas i universum.

I takt med att vätet användes upp i Vintergatan upphörde också bildandet av de klotformiga hoparna.

Sedan dess har de flesta utvecklats till platta spiralgalaxer och i dag känner vi till cirka 250 klotformiga hopar i Vinter-
gatan.

© NASA/ESA

Messier 3 tros vara mellan åtta och 11,4 miljarder år gammal och består främst av mycket gamla röda stjärnor.

Messier 3 befinner sig 33 900 ljusår från jorden. Jämförelsevis är Vintergatan minst 100 000 ljusår i diameter.

Under mörka förhållanden (med få ljusföroreningar) kan du se hopen med blotta ögat, men använd kikare om du vill se fler detaljer.

STJÄRNGUIDE

Messier 3 - kuglehob stråler på himlen
© Stellarium

  • Var och när?

    Den 14 april klockan 23 står Messier 3 cirka 50 grader över den öst-sydöstra horisonten ovanför den starkt lysande stjärnan Arcturus. Senare på natten rör den sig mot söder och sydväst.

  • Synlighet

    Den klotformiga hopen ligger på gränsen till vad som är synligt med blotta ögat. Under mörka förhållanden kan du se den, men annars behövs en handkikare så att den syns tydligt.

    Med ett teleskop med en öppning på 203 millimeter ser du stjärnorna i hopen tydligt förutom i kärnan. De blir skarpa om du använder ett teleskop med en öppning på 305 millimeter eller mer.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj