NASA/ESA

Sällsynt klotformig stjärnhop strålar på himlen

Januari 2023: Den är över åtta miljarder år gammal och står sig bra. Stjärnhopen Messier 3:s gnistrande massa av stjärnor är en av de vackraste sevärdheterna på natthimlen.

OM STJÄRNHOPEN

Just nu visar sig en av de starkast lysande stjärnhoparna i Vintergatan på himlen, nämligen den klotformiga stjärnhopen Messier 3. Tillsammans med övriga klotformiga stjärnhopar bildades den i galaxernas ungdom när det fanns stora mängder vätgas i universum.

I takt med att vätet användes upp i Vintergatan upphörde också bildandet av de klotformiga hoparna.

Sedan dess har de flesta utvecklats till platta spiralgalaxer och i dag känner vi till cirka 250 klotformiga hopar i Vinter-
gatan.

© NASA/ESA

Messier 3 tros vara mellan åtta och 11,4 miljarder år gammal och består främst av mycket gamla röda stjärnor.

Messier 3 befinner sig 33 900 ljusår från jorden. Jämförelsevis är Vintergatan minst 100 000 ljusår i diameter.

Under mörka förhållanden (med få ljusföroreningar) kan du se hopen med blotta ögat, men använd kikare om du vill se fler detaljer.

STJÄRNGUIDE

Klockan 01 befinner sig Messier 3 cirka 35 grader upp mot öster.

©

Var och när?

I slutet av januari klockan 01 står Messier 3 cirka 35 grader över den östra horisonten lite ovanför den starkt lysande stjärnan Arcturus. Senare på natten rör den sig högre upp och mot söder.

Synlighet

Den klotformiga hopen ligger på gränsen till vad som är synligt med blotta ögat. Under mörka förhållanden kan du se den, men annars behövs en handkikare så att den syns tydligt.

Med ett teleskop med en öppning på 203 millimeter ser du stjärnorna i hopen tydligt förutom i kärnan. De blir skarpa om du använder ett teleskop med en öppning på 305 millimeter eller mer.