Stjernehimlen Nordstjernen

Polstjärnan är natthimlens vridningspunkt

December 2022: Den är natthimlens centrum och har hjälpt sjömän under tusentals år. Polstjärnan är en av de mest ikoniska stjärnorna – och du kan själv få syn på den. Läs hur här.

Om Polstjärnan

Polstjärnan (tidigare även Nordstjärnan) är lätt att upptäcka i vintermörkret. Stjärnan har fått sitt namn för att den står rakt, eller nästan rakt, ovanför jordens geografiska nordpol och därför alltid är placerad i nordlig riktning.

För tillfället befinner sig Polstjärnan cirka tre fjärdedelar av en grad från norra himmelspolen (den punkten som står rakt ovanför den geografiska nordpolen) men rör sig sakta närmare, och runt år 2100 kommer den enbart att vara en halv grad ifrån. Därefter kommer stjärnan att röra sig bort från nordpolen igen.

Stjernehimlen Nordstjernen

Under natten roterar hela stjärnhimlen runt Polstjärnan.

Så ser det i alla fall ut, men egentligen är det himmels-polen som rör sig eftersom jordens rotationsaxel vrider sig något.

Polstjärnan är en så kallad gul superjätte, med en massa på 5,4 gånger solens massa, men om några tusen år kommer den att förvandlas till en enorm röd superjätte.

Guide till Polstjärnan

Nordstjernen stjernehimlen

Du hittar alltid Polstjärnan drygt halvvägs upp på himlen i norr.

©

Var och när?

Året runt och hela natten hittar du Polstjärnan i nordlig riktning, på en höjd på himlen som motsvarar den nordliga breddgraden som du observerar från. Från Stockholm är det cirka 59 grader.

Du hittar norr om du har en kompass, eller med kompassen i en mobiltelefon. Drygt halvvägs uppe på himlen kan du tydligt se en ljusstark stjärna - du tvivlar sällan när du ser den.

Du kan också hitta Polstjärnan med hjälp av Karlavagnen. Tänk dig en linje mellan de två ”bakersta” stjärnorna och förläng den i nordlig riktning - där hittar du Polstjärnan.