Månen forsvinder bag skygge

Månen försvinner in i mörkret

Maj 2022: Månen, jorden och solen ligger nu i en rak linje, vilket betyder att det är dags för en solförmörkelse. Du kan ha turen att se den – om du stiger upp mycket tidigt.

Om månförmörkelse

När solen, jorden och månen befinner sig på i en rak linje, så att jorden skuggar månen, bildas en månförmörkelse.

Fenomenet sammanfaller alltid med fullmånen men det inträffar inte vid varje fullmåne eftersom månens bana runt jorden lutar något i förhållande till solen.

Månförmörkelser inträffar några gånger om året, och om månen är helt täckt av den mörkaste, inre delen av jordens skugga kallas månförmörkelsen total.

Månen forsvinder bag skygge

Här är en del av månen i den mörka delen av skuggan. Resten ligger i den mycket ljusare, yttre skuggan.

Då blir månen väldigt mörk och också rödaktig, eftersom rött ljus från solen böjs runt jorden av atmosfären och träffar månens yta.

Om månen endast delvis hamnar i jordens mörkaste skugga kallas månförmörkelsen partiell.

Om månen bara passerar genom den yttersta, ljusa delen av jordens skugga kallas fenomenet för en penumbral månförmörkelse.

Guide till månförmörkelse

©

VAR OCH NÄR?

Förmörkelsen syns inte i den norra delen av Skandinavien. Längre söderut syns den ljusaste delen av förmörkelsen, enbart längst ned i syd kommer en bit av den mörka delen att synas.

Den 16 maj klockan 03.32 rör sig månen in i jordens yttre, ljusa skugga. Först när månen går in i den mörkare, inre skuggan klockan 04.28 syns förmörkelsen ordentligt.

SYNLIGHET?

Använd ett stativ till kameran om du vill ta bilder. På så sätt undviker du suddiga bilder i den svaga belysningen. Vill du komma riktigt nära kan du använda ett teleskop med motorfäste.