Shutterstock
solförmörkelse, sol

Månen tar en bit av solen

En mörk skugga rör sig över solen mitt i sommarvärmen. Den 10 juni får du årets enda möjlighet att se en solförmörkelse på de nordliga breddgraderna, så ta på dig ett par solförmörkelseglasögon och njut av dansen mellan solen och månen.

S olens diameter är cirka 400 gånger större än månens diameter. Men månen befinner sig nästan 400 gånger närmare jorden, och därför kan den under rätt förhållanden helt blockera vår syn mot solen – ett fenomen som kallas en total solförmörkelse.

Alla solförmörkelser är dock inte totala. Den 10 juni inträffar en så kallad ringformig solförmörkelse. Månen glider då in framför solen, men eftersom månen på grund av sin långsträckta bana ligger lite längre bort från jorden än vanligt kommer den inte att fylla tillräckligt på himlen för att kunna blockera solskivan helt och hållet.

solförmörkelse, illustration
© Shutterstock

Månen kastar två skuggor

Den yttre delen av månens skugga skapar en partiell förmörkelse. Den innersta delen ger en total eller ringformad förmörkelse.

Sett från den inre delen av månens skugga, umbran, är solförmörkelsen total. Är månen för långt bort för att blockera hela solskivan får vi i stället en ringformad förmörkelse.

Runt umbran ligger en svagare skugga som kallas penumbran. Sett därifrån glider månen inte in helt framför solen – solförmörkelsen blir endast partiell.

En solljusring kommer därför att synas runt månen. Den ringformiga solförmörkelsen kommer att vara helt synlig bland annat på Grönland och i Kanada, men även i Europa är det möjligt att få en glimt av det. Härifrån syns fenomenet från en något sned vinkel och därför täcker månen bara en del av solskivan – en så kallad partiell solförmörkelse.

Efter den 10 juni måste vi vänta till den 25 oktober 2022 innan vi får uppleva en solförmörkelse i Europa igen. Det blir också en partiell förmörkelse.

GUIDE TILL SOLFÖRMÖRKELSEN:

VAR OCH NÄR?

Sett från Stockholm varar solförmörkelsen mellan klockan 11.42 och kl. 14.05, och solen är täckt till max klockan 12.53. I västra delen i landet sker det hela några minuter tidigare.

SYNLIGHET?

Använd ett par solförmörkelse-glasögon. De blockerar solens farliga ultravioletta strålar. I annat fall riskerar du att dina ögon skadas allvarligt när du tittar på solförmörkelsen.

Om du vill ta bilder ska du använda ett solfilter framför telelinsen och ställa in manuellt fokus på oändligt avstånd. Justera exponeringen så att den ljusa delen av solskivan inte blir helt vit.