Jupiter och Venus omringar halvmånen

Februari 2023: Just nu har du en enastående chans att se solsystemets största planet, Jupiter, mötas med Venus och månen på kvällshimlen. Det hela kan ses med blotta ögat – men med en vanlig kikare kan du se fascinerande detaljer.

Om företeelsen

Två dagar efter nymåne kan du se solsystemets största planet, Jupiter, och den hetaste planeten, Venus, stå sida vid sida med den ultratunna halvmånen.

De tre himlakropparna möter varandra på kvällshimlen efter solnedgången, varefter de rör sig ner mot horisonten i enad flock.

Eftersom månen är så tidigt i sin tilltagande fas har du också möjlighet att se ett ”jordsken”. Då kommer solljus som reflekteras från jorden att belysa månens mörka sida, vilket gör att du kan få en särskild upplevelse av himlakroppens tredimensionella form. Precis som månen har Venus faser.

I en vanlig kikare kan man se att planeten inte framstår som sfärisk, utan endast delvis är upplyst av solen.

Du kan också rikta din kikare mot Jupiter och se planetens största månar kretsa vid dess sida.

Guide till företeelsen

©

Så gör du

Se på kvällen den 22 februari till att hitta en plats med fri sikt överhorisonten i väst-sydvästlig riktning. När solen går ner framträder ljuset från månen, Venus och Jupiter tydligt.

Månen är i mitten med Jupiter något ovanför och Venus till höger. Alla tre kan ses med blotta ögat, och ju närmare de kommer horisonten, desto större kommer de att se ut – en optisk illusion.

Med en vanlig kikare kan du se Venus dag- och nattsida, Jupiters månar och detaljer på månens yta. Stöd kikaren mot något stadigt, exempelvis ett stativ eller ett träd.